Meteen naar de inhoud

10x superleuke musea in Wroclaw, Polen.

Is het een regenachtige dag tijdens je stedentrip in Wroclaw en weet je niet wat je moet doen? Bezoek dan een van de vele superleuke musea in Wroclaw, Polen. Er zijn er namelijk meer dan genoeg. Een aantal leuke musea bezoeken tijdens een stedentrip, is overigens altijd een goed idee.

In onze nieuwe blogpost benoemen we de beste musea in Wroclaw, Polen. Wij hebben musea gekozen die wij leuk vinden, maar we zijn er zeker van dat er ook iets voor jou tussen zit.

Onderstaande musea in Wroclaw, Polen vertonen hedendaagse kunst, maar bijvoorbeeld ook interactieve tentoonstellingen voor kinderen. We bezochten water gerelateerde musea, een gigantisch panorama-schilderij, kunst- en geschiedenismusea en een computerspel-museum.

10 Musea in Wroclaw, Polen.

1. Panorama of the Battle of Racławice.

Een museum, één schilderij. Precies, je leest het goed, er is maar één schilderij te zien in dit museum, meer niet. Maar het is dan ook een heel bijzonder schilderij, met een afmeting van 15 × 114 meter. Panorama of the Battle of Racławice is prachtig en waarschijnlijk het grootste schilderij die je ooit in je leven zult zien.

Panorama of the Battle of Racławice is een gigantisch groot schilderij dat de Slag om Racławice laat zien. De slag om Racławice vond plaats in april 1794, waarin Polen de Russen versloegen. Het monumentale schilderij, een belangrijke bezienswaardigheid in Wroclaw, is 114 meter lang en 15 meter hoog.

–> informatie over openingstijden en tickets.

2. Hydropolis.

Het Hydropolis museum (ook wel het waterkennis museum genoemd) gaat natuurlijk over het element water. In verschillende thematische zones zoals bijvoorbeeld “Steden en Water” kun je de symbiose tussen Wroclaw en het water verkennen. 

De tentoonstellingen die te maken hebben met onze planeet en de relatie met water, de verschillende aggregatietoestanden van water maken de Hydropolis tot een van de meest bijzondere musea in Wroclaw, Polen. Het Hydropolis is echt een aanrader voor families en kinderen!

–> informatie over openingstijden en tickets.

3. Pan Tadeusz Museum.

Op zoek naar meer informatie over de Poolse geschiedenis en cultuur? Dan is het Pan Tadeusz Museum in Wroclaw een goede keuze. Het grootste deel van dit museum in Wroclaw, Polen gaat over het Pan Tadeusz-manuscript, een van de belangrijkste Poolse boeken, geschreven door Adam Mickiewicz. 

Het andere deel van het museum toont het dagelijkse leven, met de nieuw gewonnen “vrijheid” nadat Polen in staat was om terug te keren naar de onafhankelijkheid, maar ook de uitdagingen met de nieuwe oorlog en het naoorlogse leven dat kort daarna volgde.

–> informatie over openingstijden en tickets.

4. Four Domes Pavilion.

Bezoek je liever een modern museum in Wroclaw? Geen probleem – wat dacht je van het paviljoen met vier koepels? Dit is de hedendaagse arm van het Nationaal Museum. 

Het gebouw is ontworpen door Hans Poelzig en een plaatje om te zien. Geen wonder dat dit museum in Wroclaw, Polen samen met de Centennial Hall op de UNESCO-lijst van werelderfgoed staat. 

In 2016 is het Four Domes Pavilion gerenoveerd en geopend als museum. Vandaag de dag kun je in het museum ook een paar geweldige objecten van Magdalena Abakanowicz zien.

–> informatie over openingstijden en tickets.

5. The City Museum of Wroclaw.

Als je meer wilt weten over de stadsgeschiedenis van Wroclaw, dan is dit museum gegarandeerd de beste plek om naartoe te gaan. In The City Museum of Wroclaw kun je letterlijk door de laatste 1000 jaar van Wroclaw wandelen en meer te weten komen over de ontwikkeling, dramatische gebeurtenissen en constante veranderingen van heersers. 

Zoals je op de foto kunt zien, is het museum gevestigd in een prachtig paleis, en de tuin is een mooie plek om foto’s te maken.

–> informatie over openingstijden en tickets.

The City Museum of Wroclaw.

6. Wroclaw Contemporary Museum.

Van al de musea in Wroclaw, Polen is dit museum voor moderne kunst toch wel een van “next level”. Want het Wroclaw Contemporary Museum (“Muzeum Współczesne”) is gevestigd in een oude schuilkelder uit Duitse oorlogstijd. 

Voor de ingang van het museum zie je een trein, zo uit de grond steken, die recht de hemel in wijst. Als dit geen “next level” hedendaagse kunst is, dan weten wij het ook niet meer.

In tegenstelling tot de kunst in het Four Dome Pavilion, waar meer klassiek-moderne objecten te zien zijn, is hier beduidend meer controversiële en ook zeer provocerende kunst te zien.

Mis ook het geweldige café op het dakterras niet, een van de meest ongewone cafés in Wroclaw.

–> informatie over openingstijden en tickets.

7. Oppenheim.

Of het Oppenheim echt een museum is, dat is moeilijk te zeggen, want er zijn geen permanente tentoonstellingen. Toch zijn er veel interessante evenementen in dit museum, dankzij het maandelijks wisselende programma. 

Een van de laatste tentoonstellingen was bijvoorbeeld van Angelika Markul. Angelika ontwikkelt consequent de poëtica van dromen om die dimensies van tijd te verkennen die zowel aan de gewone ervaring als aan wetenschappelijke concepten ontsnappen.

Dit is slechts één voorbeeld, er zijn veel andere artistieke en culturele projecten, waarvan vele met een Duits-Poolse connectie.

–> informatie over openingstijden en tickets.

8. Muzeum Gry i Komputery Minionej Ery (Computer Museum).

Dit computer museum in Wroclaw, Polen is niet alleen geschikt voor kinderen, want ook volwassenen hebben hier een top tijd en worden terug geslingerd naar het verleden. Betoverend Wroclaw heeft in dit museum in ieder geval veel tijd doorgebracht en wilden niet meer weg … 

De officiële titel van dit museum is het “Museum van computers en games uit vroegere tijden”. Het museum is interactief, zodat je niet alleen kunt leren, maar ook veel kunt uitproberen. 

Natuurlijk is er veel informatie te vinden over de evolutie van computerspellen, van Atari tot Commodore, Nintendo en nog veel meer.

–> informatie over openingstijden en tickets.

9. Old Jewish Cemetery.

De oude Joodse begraafplaats oftewel Stary Cmentarz Żydowski (Muzeum Sztuki Cmentarnej) is een plek vol historie en geschiedenis. Het lijkt wel of hier de tijd tientallen jaren heeft stilgestaan.

De oude Joodse begraafplaats is bijzonder, omdat deze na de Tweede Wereldoorlog ongeveer 40 jaar onaangeroerd is gebleven. Pas in 1984 zijn er werkzaamheden aan de begraafplaats verricht.  

Dit is misschien wel een van de beste plekken in de stad om een ​​idee te krijgen van het vooroorlogse Wroclaw. Veel beroemde Joden vinden hier hun laatste rustplaats, de grafstenen vertellen hun verhalen. 

Kogelgaten uit de oorlog zijn ook nog steeds zichtbaar, waardoor je zelfs een beetje stil wordt van deze plek. De begraafplaats is nu officieel een museum en de toegang is gratis.

–> informatie over openingstijden.

10. Raadhuis van Wroclaw.

Hier hebben we weer een klassiek museum (Muzeum Sztuki Mieszczańskiej) voor je, maar dat absoluut een bezoek waard is. Je bent waarschijnlijk niet vaak in de gelegenheid om rond te lopen in een historisch stadhuis, dat al eeuwen geleden gebouwd is – deze keer wel.

Want als je van gotische architectuur houdt, dan is dit dé plek voor jou, het museum ligt direct aan het marktplein (Rynek) en is gevestigd in het stadhuis van Wroclaw.

Wij hebben echt genoten van de tentoonstelling van beroemde mensen uit Wroclaw. Er zijn in het museum af en toe ook tentoonstellingen van internationale kunstenaars zoals bijvoorbeeld Dali of Warhol.

–> informatie over openingstijden en tickets.

Musea Wroclaw, Polen, Raadhuis.

Overige Musea in Wroclaw, Polen.

Dit was een selectie van onze persoonlijke favorieten musea in Wroclaw, Polen, maar er is natuurlijk nog veel meer te bewonderen en te zien. Daarom hebben nog een paar musea in Wroclaw die we willen aanbevelen:

  • National Museum in Wrocław
  • Museum of Architecture
  • Centrum Historii Zajezdnia
  • Kolejkowo
  • Moviegate
  • Museum of Post and Telecommunications in Wroclaw
  • Museum of the University of Wrocław
  • Odra Centrum
  • Muzeum Iluzji Wrocław / Museum of illusions Wroclaw

We hopen dat je net zoveel hebt genoten van de leukste en beste musea in Wroclaw, Polen als wij. Vergeet niet om een ​​aantal andere belangrijke bezienswaardigheden te bekijken in Wroclaw. Want heb jij één van deze 25 bezienswaardigheden in Wroclaw al gezien?

–> De 25 belangrijkste én leukste bezienswaardigheden in Wroclaw.

Misschien wil je een stedentrip naar Wroclaw plannen? Hieronder vind je de beste organisaties om een stedentrip naar Wroclaw te boeken.

Anonymous Pedestrian Wroclaw
The Anonymous Pedestrian in Wroclaw: een bijzonder kunstwerk.

Ga je op stedentrip naar Wroclaw dan is de kans zeer groot dat je het kunstwerk ‘The Anonymous…

Pasen in Polen
Zo vieren ze Pasen in Polen.

Als ‘zwaar’ katholiek land zijn de Poolse paas-tradities (Wielkanoc) in Polen zeer belan…

The Penitent Bridge Wroclaw
The Penitent Bridge Wroclaw: een spannende legende.

The Penitent Bridge is misschien niet een van de bekendste bezienswaardigheden in Wroclaw, maar daar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.