Meteen naar de inhoud

Dagtocht van Wroclaw naar Auschwitz: Heftig!

Dagtocht van Wroclaw naar Auschwitz. Eeuwenlang was de stad Oświęcim een ​​rustige gemeenschap, die aan grote wereldgebeurtenissen ontsnapt was. Dat veranderde tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Oświęcim, bekend als ‘Auschwitz’, onder de Duitse bezetting, de plaats werd voor het grootste vernietigingskamp van het Derde Rijk.

Tussen de 1,1 miljoen en 1,5 miljoen mensen zijn uitgeroeid in Auschwitz, waardoor de naam Auschwitz voor altijd in de geschiedenisboeken is gegrift. Talloze films, documentaires, boeken en verhalen van overlevenden hebben Auschwitz sindsdien in ons collectieve bewustzijn gebrand.

Bezoekers van Krakau en Katowice stellen zich vaak de vraag of ze Auschwitz willen bezoeken. Maar wist jij dat je ook een dagtocht van Wroclaw naar Auschwitz kunt maken? Er zijn maar weinig mensen overigens die bijvoorbeeld zullen zeggen dat ze Auschwitz ‘graag’ willen bezoeken, gezien de heftige gebeurtenissen. En toch raad Betoverend Wroclaw een dagtocht van Wroclaw naar Auschwitz zeker aan.

Dagtocht van Wroclaw naar Auschwitz.

Er zijn genoeg redenen te vinden om geen dagtocht van Wroclaw naar Auschwitz te maken. Bijvoorbeeld niet genoeg tijd hebben, denken al genoeg te weten over Auschwitz, de afstand te ver vinden of je niet verbonden voelen met Auschwitz.

Maar veel mensen voelen zich vaak ook een beetje ongemakkelijk bij het vooruitzicht een plek te bezoeken met zo’n emotionele weerklank. Ze voelen zich bijvoorbeeld niet oké om met honderden andere toeristen Auschwitz te bezoeken.

Aangezien wij een dagtocht van Wroclaw naar Auschwitz hebben gemaakt, kunnen we je vertellen dat al deze bezwaren om Auschwitz te vermijden volkomen redelijk zijn, totdat je Auschwitz daadwerkelijk hebt bezocht. Dan weet je dat je een plek hebt gezien om nooit te vergeten.

Auschwitz bezoeken.

Het Auschwitz Museum en de rondleiding presenteren een van de meest gruwelijke daden in de menselijke geschiedenis. Het Auschwitz museum doet dit met een niveau van tact, ontroering en professionaliteit dat zo diepgaand is dat het bijna net zo’n blijvende indruk maakt als de plek zelf.

De geschiedenis van Auschwitz wordt in al zijn contexten gepresenteerd. Bezoekers kunnen hun emoties tonen, alleen al door de pure meedogenloosheid aan informatie.

Het maakt niet uit hoeveel je denkt te weten over het onderwerp, het perspectief dat je krijgt door een bezoek te brengen aan Auschwitz is onvergelijkbaar. Of je wel of geen dagtocht van Wroclaw naar Auschwitz maakt, is aan jou om te beslissen.

Het moet echter duidelijk zijn dat Auschwitz geen plaats is van Joods belang, Pools belang, Duits belang of historisch belang. Het is voornamelijk een plaats van menselijk belang.

Daarom vinden wij dat iedereen een bezoek ‘moet’ brengen aan Auschwitz.

Historische tijdlijn van Auschwitz. 

1940: In april besluit een nazi-commissie om een ​​concentratiekamp in Oświęcim te openen, voornamelijk vanwege de uitstekende vervoersverbindingen die het stadje heeft. Met de bestaande Poolse legerkazerne als fundament wordt op 20 mei de bouw van Auschwitz I voltooid. Op 14 juni zijn 728 Poolse politieke gevangenen uit Tarnów de eerste gevangenen van Auschwitz I, al snel gevolgd door 12.000 Sovjet krijgsgevangenen. 

1941: De eerste experimenten met Zyklon B-gas is op 3 september uitgevoerd op 600 Sovjet-krijgsgevangenen. 

1942: Auschwitz II-Birkenau en Auschwitz III-Monowitz worden opgericht.

1944: Joodse crematoria-arbeiders in Birkenau organiseren een gewapende opstand op 7 oktober, waarbij Crematorium IV wordt opgeblazen. Honderden gevangen ontsnappen, maar werden opgespeurd en ter dood gebracht. 

1945: Liquidatie van Birkenau begint in januari met het verbranden van documenten en vernietiging van gaskamers, crematoria en kazernes. Alle gevangenen die kunnen lopen, ongeveer 58.000, werden op zware ‘dodenmarsen’ gestuurd. Ongeveer 15.000 sterven tijdens deze ‘evacuatie’. Op 27 januari bevrijdt het Rode Leger Oświęcim. In de maanden na de oorlog werd de Auschwitz-kazerne gebruikt als NKVD-gevangenis.

Naoorlogs: het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau wordt opgericht. In 1979 heeft UNESCO Auschwitz I en II op de lijst van werelderfgoed geplaatst. Op 18 december 2009 stelen dieven het beruchte bord ‘Arbeit Macht Frei’ van boven de hoofdingang, snijden het in stukken en laten het achter in de bossen in het noorden van Polen. Het bord is vervangen door een replica.

dagtocht wroclaw auschwitz

De stad Oświęcim.

Tijdens de bezetting zijn pogingen ondernomen om van Oświęcim een nazi-nederzetting te maken. Afgezien van de normale Duitse kolonisten zag de stad 7.000 SS’ers dienen. Ze genoten van het gemeenschapsleven, compleet met koffiehuizen, zwembad, kleuterschool en een overvloed aan culturele evenementen.

De SS-pub was gehuisvest in een gebouw tegenover het treinstation van Oświęcim, en de bovenste verdieping werd omgebouwd tot een flat om Heinrich Himmler tijdens zijn bezoeken van dienst te zijn.

Na de oorlog kwam er een klopjacht op het vinden van de mensen die de Holocaust hadden gepleegd. Kampcommandant Rudolf Hoss is in 1946 gevangengenomen, terwijl hij zich voordeed als boerenknecht. Hij is op 16 april 1947 ter dood veroordeeld en opgehangen naast de gaskamer van Auschwitz I.

Anderen die voor de strop van de beul stonden, waren het hoofd van het vrouwenkamp, ​​Maria Mandel, evenals haar 22-jarige sidekick Irma Grese, ook bekend als ‘ Het mooie beest.’

Adolf Eichmann was het brein achter massale Joodse deportaties in de oostelijke gebieden. Nadat hij na de oorlog naar Argentinië was gevlucht, werd hij ontvoerd door agenten van de Mossad, voordat hij in Israël het proces van de eeuw moest ondergaan waarin hij werd veroordeeld tot ophanging.

Josef Mengele, ‘De Engel des Doods’, was kampdokter in Auschwitz en hield toezicht op de selecties voor de gaskamers en op brute medische experimenten op kinderen. Hij ontweek justitie en kwam in de jaren zeventig om bij een zwemongeval in Brazilië.

Dagtocht van Wroclaw naar Auschwitz.

Tijdens de dagtocht ga je vanuit  Wroclaw naar de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau, die door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt als arbeids- en vernietigingskampen. De tour neemt ongeveer tien uur in beslag.

Om de menselijke tragedie die hier plaatsvond volledig te begrijpen, kom je meer te weten over het dagelijkse leven in het kamp en bezoek je de gaskamers en het crematorium. Andere tentoonstellingen helpen je om de plek in je op te nemen, en ze leren je meer over het nalatenschap van de Holocaust.

De gids die uitleg geeft over Auschwitz spreekt Engels.

Inbegrepen bij de tour:

  • Alle belastingen, toeslagen en administratiekosten
  • Entreekosten
  • Brandstoftoeslag
  • Vervoer per minibus
  • Hotel ophaal- en terugbrengservice
  • Snacks en flesje water

Ook leuk om te lezen over Wroclaw.

> Bezoek de hoogste wolkenkrabber van Wroclaw.

–> Dit zijn ze: de beste restaurants van Wroclaw!

–> Hier vind je Street Art in Wroclaw.

–> Lust jij deze heerlijke gerechten uit Polen?

–> Maar liefst 25 (!) bezienswaardigheden van Wroclaw op een rij.

Anonymous Pedestrian Wroclaw
The Anonymous Pedestrian in Wroclaw: een bijzonder kunstwerk.

Ga je op stedentrip naar Wroclaw dan is de kans zeer groot dat je het kunstwerk ‘The Anonymous…

Pasen in Polen
Zo vieren ze Pasen in Polen.

Als ‘zwaar’ katholiek land zijn de Poolse paas-tradities (Wielkanoc) in Polen zeer belan…

The Penitent Bridge Wroclaw
The Penitent Bridge Wroclaw: een spannende legende.

The Penitent Bridge is misschien niet een van de bekendste bezienswaardigheden in Wroclaw, maar daar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.