Meteen naar de inhoud

Feestdagen Polen, inclusief schoolvakanties.

Ga jij op vakantie naar Polen, dan is het handig om te weten wanneer de feestdagen en schoolvakanties zijn. Want boek je nu een stedentrip of vakantie naar Polen tijdens de feestdagen of juist erna?

Natuurlijk is het handig om te weten wanneer de belangrijkste feestdagen in Polen zijn. Op deze manier weet jij namelijk precies wanneer winkels en belangrijke instellingen gesloten zijn en wat de Poolse bevolking viert.

Poolse feestdagen zijn overigens doordrenkt van katholieke tradities en ze hebben allemaal duidelijk een Poolse flair, zowel in het eten, in de kleuren en tijdens de vieringen.

Maar let op: in Polen is bijna alles gesloten tijdens de feestdagen. Lees hieronder meer over de Poolse feestdagen, de schoolvakanties en gerelateerde vrije dagen.

Overnachten

Boek in 85.000 bestemmingen wereldwijd op de grootste reissite van de wereld. Vakantiehuizen, goedkope hotels, motels, 24/7 klantenservice en gratis annulering.

Feestdagen in Polen.

Tijdens deze feestdagen zijn in Polen de banken en andere instellingen grotendeels gesloten, evenals enkele kleinere winkels.

1 januari: Nieuwjaarsdag 

6 januari: Driekoningen 

24 februari: Vette donderdag

Paaszondag en maandag: eerste zondag na de eerste volle maan in de lente

1 mei: Dag van de Arbeid

3 mei: Dag van de Grondwet

Mei- juni: Pinksteren

Juni Corpus Christi: Op donderdag, negen weken na Pasen, zijn er processies met in het wit geklede kinderen, bijgewoond door honderden mensen. 

15 augustus: Hemelvaart van de Maagd Maria, Poolse Legerdag (op de verjaardag van de zegevierende slag van 1920 tegen het Russische leger gevochten aan de rand van Warschau) 

1 november: Allerheiligen 

11 november: Nationale Onafhankelijkheidsdag (Polen herwon onafhankelijkheid in 1918) 

25 en 26 december: Kerstmis

Schoolvakanties in Polen.

Feestdagen in Polen zijn op vaste data, maar schoolvakanties kunnen per jaar van data verschillen. Met name de wintervakantie, want tijdens de wintervakantie heeft elke regio twee weken vrij, maar de regio zelf bepaalt de datum.

In de zomer sluiten de scholen in Polen op de laatste vrijdag van juni. De school begint dan weer tijdens de eerste week van september. Als de eerste dag van september valt op een vrijdag of zaterdag, beginnen de lessen in Polen op de eerste maandag na 1 September.

In Polen gelden onderstaande schoolvakanties:

Voorjaarsvakantie 2022: 19 februari – 27 februari.

Meivakantie 2022: 30 april – 08 mei.

Zomervakantie 2022: 16 juli – 28 augustus.

Belangrijkste feestdagen in Polen.

Nu je weet wanneer de feestdagen en schoolvakanties zijn in Polen, willen we graag een aantal belangrijke Poolse feestdagen uitlichten. Onderstaande feestdagen in Polen zijn belangrijk en worden dan ook uitbundig gevierd.

Nieuwjaar.

Net zoals veel andere Europese landen viert Polen nieuwjaar op 1 januari. Deze dag wordt meestal ingevuld met dansen, concerten, vuurwerk en een overvloed aan lekker eten. Een aloude nieuwjaarstraditie in Polen is kulig: een jaarlijkse sleetocht, die vroeger werd georganiseerd door de Poolse adel.

Maar rond deze tijd van het jaar komen ook tal van goede voornemens naar boven die te maken hebben met het komende jaar en die beter zullen zijn dan het vorige.

Zo doen Polen bijvoorbeeld enorm hun best om al hun schulden af ​​te betalen voordat de klok twaalf uur slaat op oudejaarsavond en maken om twaalf uur enorm veel lawaai. Ooit werd dit gedaan om kwade krachten af ​​te schrikken die iemands welvaart zouden kunnen bedreigen. Deze traditie heeft het waarschijnlijk ook overleefd omdat het gewoon leuk is om te doen.

31 december wordt bovendien in Polen gevierd als Saint Sylvester’s Day. Paus Sylwester I, leefde in de 4e eeuw en wordt verondersteld Constantijn te hebben gedoopt, waardoor hij de eerste christelijke Romeinse keizer werd, een enorme stap voorwaarts voor de voorheen underdog en onderdrukte religie in Rome. En daarom is het dat nieuwjaar in het Pools soms Sylwester wordt genoemd. 

Vette donderdag, in het Pools: Tlusty Czwartek.

Vette Donderdag, in Amerika bekend als “Mardi Gras” (wat eigenlijk Frans is voor “Vette Donderdag”), is een veel voorkomende viering in veel christelijke landen.

De Poolse versie is zeker conservatiever dan anderen, maar staat bekend om het eten van grote hoeveelheden vet voedsel, en vooral pączki. Dit zijn rijk gevulde donuts die soms geglazuurd en soms met noten bedekt zijn, maar altijd heerlijk smaken.

In Polen staan mensen uren in de rij ​​om ze te kopen bij bakkerijen die ze elk jaar in massa moeten produceren…

–> Lees ons artikel : dit zijn typische heerlijke Poolse gerechten.

Corpus Christi, in het Pools: Dzień Bożego Ciała of Boże Ciało.

Als je op de 60e dag na Pasen in Polen op straat bent, krijg je waarschijnlijk de kans om de viering Corpus Christi bij te wonen.

Zowel de Latijnse en Poolse namen verwijzen naar het Lichaam van Christus (God) en de feestdag herdenkt het geloof in transsubstantiatie: het brood dat voor het sacrament wordt genomen en verandert in het Lichaam van Christus.

Deze feestdag viert men ook in een aantal andere landen, waaronder Oostenrijk, Kroatië, Spanje en Portugal.

Het gebruikelijke Corpus Christi-programma omvat een Heilige Mis met daarna een plechtige processie. Tijdens de processie wordt er een monstrans (een kruis dat ook op een zon lijkt) gedragen, religieuze hymnes gezongen en bloemblaadjes verspreid.

Sommige Polen versieren tijdens Corpus Christi ook hun ramen en balkons. Vooral als ze weten dat de processie langs hun straat trekt. Houd er rekening mee dat tijdens de vieringen sommige wegen enkele uren zijn geblokkeerd.

Feestdagen Polen: Corpus Christi.

Kerstmis in Polen.

24 december.

Een van de belangrijkste feestdagen in Polen is Kerstmis. Kerstmis in Polen begint op de avond van 24 december. Het kerstfamiliediner, Wigilia genaamd, begint als de eerste ster aan de hemel oplicht – het symboliseert de Bethlehem-ster die de drie wijzen naar de pasgeboren Jezus leidde.

Een van de eerste gebruikelijke handelingen tijdens Kerstmis in Polen is het delen van een wafeltje. De wafel komt voort uit de tradities van de eerste christenen die tijdens het Laatste Avondmaal brood deelden in navolging van Jezus.

Daarna wisselen familieleden wensen uit en gaan ze aan de tafel die meestal bedekt is met een witte doek, een symbool van zuiverheid. Onder de doek legt men ook vaak hooi.

Op de kersttafel staan 12 gerechten en men neemt een hap van elk gerecht. De belangrijkste gerechten zijn de rode borsjt, kool, champignons en veel vis, inclusief de absolute must-have – karper.

Er wordt aangenomen dat het plaatsen van een deel van de schubben van de karper in je portemonnee het komende jaar tot geluk zal leiden. Als je geen vis als een gelukssymbool wil gebruiken, kun je het vervangen door een maanzaadcake (makowiec), dat ook geluk brengt.

Wees ook niet verbaasd als je tijdens het kerstdiner in Polen een lege stoel aan tafel ziet. Niemand mag namelijk alleen of hongerig zijn op kerstavond, daarom laten ze traditioneel een plekje vrij voor een onbekende of nodigen ze zelfs iemand uit waarvan ze denken dat die eenzaam is op 24 december. 

Na het eten is er een middernachtelijke kerstmis (Pasterka) bij een van de kerken in de buurt. Daarna keren ze terug naar huis en zoeken ze naar cadeautjes onder de kerstboom. Nadat alle cadeaus zijn uitgepakt, gaan de Polen meestal naar bed.

Eerste en tweede kerstdag.

De vieringen gaan door op 25 en 26 december. Tweede kerstdag staat in Polen ook bekend als Sint-Stefanusdag en soms noemen ze het gewoon tweede kerstdag. Op eerste kerstdag vieren Polen kerst met het gezin. Op tweede kerstdag ontmoeten mensen hun vrienden en familie of wonen ze speciale kerkdiensten bij.

Ook leuk om te lezen over Polen.

–> Tip| Top 20 beste reisgidsen over Polen.

–> Een dagtocht van Wroclaw naar Auschwitz, superheftig.

–> Hierom drinken ze warm bier in Polen.

–> Top 25 bezienswaardigheden in Wroclaw: mis ze niet!

Anonymous Pedestrian Wroclaw
The Anonymous Pedestrian in Wroclaw: een bijzonder kunstwerk.

Ga je op stedentrip naar Wroclaw dan is de kans zeer groot dat je het kunstwerk ‘The Anonymous…

Pasen in Polen
Zo vieren ze Pasen in Polen.

Als ‘zwaar’ katholiek land zijn de Poolse paas-tradities (Wielkanoc) in Polen zeer belan…

The Penitent Bridge Wroclaw
The Penitent Bridge Wroclaw: een spannende legende.

The Penitent Bridge is misschien niet een van de bekendste bezienswaardigheden in Wroclaw, maar daar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.