Meteen naar de inhoud

Informatie Wroclaw, Polen.

informatie wroclaw polen

Zodra je goed voorbereid op vakantie gaat, weet je bijna al zeker dat je stedentrip naar Wroclaw een succes wordt. Je bereidt je goed voor door je te verdiepen in het land, de gebruiken en de cultuur. Om het je wat makkelijker te maken, vind je hier praktische informatie en een aantal tips voor Wroclaw, Polen op één pagina verzameld. 

Uitgebreide informatie over de bezienswaardigheden van Wroclaw vind je ook terug op deze website. Wil je een leuke tour en/of activiteit boeken? Geen probleem. Betoverend Wroclaw heeft een top 3 samengesteld. 

Op zoek naar een overnachting in Wroclaw? Ook daar heeft Betoverend Wroclaw aan gedacht, maar nu eerst de meest handige tips over Wroclaw, Polen op een rij. 

Informatie Wroclaw, Polen

Reisdocumenten

In Wroclaw, Polen is een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart vereist. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Het Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig in Wroclaw, ook bij het huren van een auto. Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist in Polen.

Geld

Hoewel Polen tot de EU behoort, hebben ze niet de euro als betaalmiddel. De munteenheid is Zloty (PLN). In Wroclaw kun je overal gebruik maken van je pinpas of creditcard. Deze worden vrijwel overal geaccepteerd. De stad Wroclaw heeft voldoende geldautomaten, maar wees je ervan bewust dat de kosten per geldautomaat kunnen verschillen.

Banken, postkantoren, hotels en wisselkantoren wisselen graag je euro’s. Maar de koers is vaak ongunstig. 1 euro is ongeveer gelijk aan 4,45 Poolse Zloty. Bekijk hier de actuele koers

Wil je voor je stedentrip al Zloty’s is huis hebben? Regel dan je geld via het GWK GrensWisselKantoor in Nederland. Je kunt bij het GWK heel makkelijk en snel online Zlotys bestellen. Op deze manier heb je bij ankomst al direct Zloty’s op zak. 

Fooien

Fooi is soms bij de restaurantrekening inbegrepen. Dit staat dan vermeld op de rekening. Indien dat niet het geval is, is een fooi van 10% gebruikelijk in Wroclaw. In Polen is het gebruikelijk om taxichauffeurs een fooi te geven. Je kunt bijvoorbeeld het bedrag afronden of een fooi geven van 10% voor een goede dienstverlening.

Taal

De nationale taal van Polen is het Pools maar bijna iedereen in winkels, restaurants en hotels, in de grotere steden, spreekt redelijk Engels.

Elektriciteit

In Polen worden stekkers gebruikt met penaarde in plaats van randaarde, zoals in Nederland. Een wereldstekker kan dus nodig zijn. De netspanning in Polen is 230 volt.

Reistijd Polen

Als naar met het vliegtuig naar Polen reist dan vlieg je in ongeveer 1,30 uur naar Wroclaw. Vanaf Utrecht (945 km) reis je met de auto in ongeveer 9½ uur naar Wroclaw. 

Vliegtickets

Dankzij goede afspraken met airlines, kunnen wij jou altijd de beste ticket-deals bieden. Vergelijk alle airlines bij Vliegtickets.nl en boek snel en gemakkelijk online.

Bellen en internet in Wroclaw

Internet

In Wroclaw is een 3G-netwerk aanwezig en in mindere mate een 4G-netwerk. Als je in een hotel, restaurant of bar aanwezig bent, dan bieden deze vaak gratis wifi aan. Vraag gewoon naar het wachtwoord. In Wroclaw zijn er ook een aantal gratis wifi hotspots te vinden.

Ook voor Polen geldt dat sinds juni 2017 binnen de EU geen roamingkosten meer in rekening worden gebracht. De kosten voor gebruik zijn gelijk aan die in Nederland en worden verrekend met je bundel. Vraag je provider naar de voorwaarden.

(Mobiele) Telefoon

Net als in Nederland is het in Polen niet toegestaan dat de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthoudt. Handsfree bellen is wel toegestaan

 • Vanuit Nederland bellen naar Polen: 00 – 48 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
 • Vanuit Polen naar Nederland bellen: 00 – 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.

Tol in Wroclaw (Polen)

Polen kent drie tolwegen: de A1, A2 en de A4. Voor voertuigen in een zwaardere klassen moet op meer trajecten tol betaald worden. Voertuigen die niet onder de zwaardere klassen vallen zijn: 

Klasse 1: Motoren en tweeassige voertuigen (personenauto’s, busjes, campers).

Klasse 2: Motoren en tweeassige voertuigen (personenauto’s, busjes, campers) met aanhanger, en tweeassige voertuigen met minimaal een as voorzien van dubbele wielen.

Bovenstaande voertuigen betalen dus alleen tol op de drie tolwegen: de A1, A2 en de A4.

Tol betalen

Het is mogelijk om de tol contant te betalen in Złoty’s (PLN) én in euro’s. Betaling in euro’s kan alleen met eurobankbiljetten en het wisselgeld ontvang je in Złoty’s. Verder worden de bekende bankpassen en creditcards geaccepteerd. 

Tol Tarieven

1 euro is ongeveer gelijk aan 4,45 Poolse Zloty

WegnummerTrajectKlasse 1Klasse 2
A1Gdańsk Rusocin – Toruń Nowa Wies3071
A2Świecko – Novy Tomyśl – Poznań3869
A2Świecko – Novy Tomyśl – Poznań – Wrzesnia – Konin78127
A2Novy Tomyśl – Poznań – Wrzesnia – Konin6087
A4Katowice – Kraków*2040
*Voor motoren geldt op de A4 een korting van 50%

Verkeersregels in Wroclaw, Polen

In Polen gelden andere verkeersregels dan bij ons in Nederland. Dit zijn de belangrijkste verkeersregels op een rij.

Verkeersregels

In Polen rijd je rechts en haal je links in. Op een kruising verleen je voorrang aan bestuurders die van rechts komen, tenzij anders wordt aangegeven. Een tram heeft in Polen op een kruising altijd voorrang ook als deze van links komt.

Bij langzaam rijdend verkeer is sinds december 2019 in Polen ritsen verplicht als twee rijstroken worden samengevoegd. Dit betekent dat je op de wegvallende rijstrook tot vlak voor de versmalling op je eigen rijstrook moet blijven rijden en dan pas mag invoegen. 

De bestuurders op de doorgaande rijstrook moeten dus om de beurt één voertuig laten invoegen.

Ook is het sinds december 2019 in Polen verplicht om op auto(snel)wegen bij een file een midden doorgang voor hulpdiensten vrij te maken.

Bestuurders moeten dus zoveel mogelijk rechts of links rijden, zodat er in het midden voldoende ruimte ontstaat voor hulpverlenende voertuigen, zoals bijvoorbeeld ambulances en politieauto’s.

Verplicht mee in de auto

Als je met de eigen auto naar Wroclaw rijdt dan ben je in Polen verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een brandblusser bij te hebben.

Iedereen die in Polen trouwens in het donker langs de weg loopt, buiten de bebouwde kom, is verplicht om reflecterende kleding (veiligheidshesje) te dragen. 

Motorrijders wordt aangeraden een veiligheidshesje mee te nemen op de motor voor zichzelf en een eventuele passagier.

In een huurauto met een Pools kenteken zijn ook spatlappen achter en een antidiefstalsysteem verplicht.

Alcohol en verkeer

Het is in Polen verboden om een persoon die onder de invloed van alcohol is, voorin de auto als passagier te vervoeren. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,2 promille. Sporen van drugs in het bloed zijn in Polen niet toegestaan.

Brandstof in Wroclaw, Polen

Sta je bij een benzinepomp in Polen, dan ervaar je dat de brandstof in Polen een andere naam heeft. Dit zijn de Poolse namen voor brandstof op een rij. Tegenwoordig staan in alle grote steden en dorpen ook de Europese naam voor benzine bij de benzinepompen vermeld.

Loodvrije Euro 95: Benzina bezolowiowa 95

loodvrije Superplus 98: Benzina bezolowiowa 98

Diesel: Diesel/ON/Olej napedowy

Lpg: LPG/Gaz/Autogaz

Elektrische auto’s: in Polen zijn ongeveer 900 laadpunten. Uitgebreide informatie over de laadpunten in Europa.

In vrijwel elke stad en grote plaats in Polen zijn er tankstations. Langs de snelwegen en in de grote steden zijn tankstations vaak 24 uur per dag geopend.

Elders in het land zijn benzinepompen over het algemeen van maandag tot en met vrijdag geopend van 8:00 -19:00 uur. In het weekend en op feestdagen zijn deze tankstations geopend van 7:00 -17:00 uur.

Huurauto

Zoek, vergelijk en bespaar op je huurauto met ’s werelds grootste online autoverhuur service. Onverslaanbare prijzen, gratis wijzigingen en geen verborgen kosten.

Eten en drinken in Wroclaw, Polen


In Polen wordt veel gebruik gemaakt van paddenstoelen, zuurkool en vlees- en wildgerechten. Bekende gerechten om uit te proberen zijn: 

 • Bigos: stoofvlees met witte en zure kool, paddenstoelen en worst.
 • Placki ziemniaczane: filterdunne pannenkoekjes met groenten en zure room.
 • Pierogi: soort van ravioli.
 • Makowiec: soort dessertcake met maanzaad.

Het prijsniveau in Polen ligt lager dan in Nederland, maar op populaire terrassen of het centrum van de bekende steden kan het prijsniveau gelijk of zelfs iets hoger liggen dan in Nederland. 

In polen betaal je bijvoorbeeld voor een 3 gangen maaltijd (voor-, hoofd-, nagerecht) ongeveer €25.

Voor een belegd broodje betaal je vijf tot tien zloty (€2,25).

Een biertje is vanaf €1,75.

Feestdagen in Wroclaw, Polen

Naast de bekende christelijke feestdagen heeft Polen ook zijn eigen feestdagen. Hieronder de belangrijkste feestdagen, informatie en tips van Wroclaw, Polen op een rij. 

 • 1 januari: Nieuwjaar
 • Pasen: datum verandert van jaar tot jaar
 • 1 mei: dag van de arbeid
 • 11 tot en met 14 mei: IJsheiligen 
 • 15 augustus: Hemelvaart
 • 1 november: Allerheiligen 
 • 11 november: Onafhankelijkheidsdag 
 • 25 november: Niet-winkeldag 
 • 25 en 26 december: Kerst

Houd er rekening mee dat op bovengenoemde data winkels en musea gesloten kunnen zijn. 

Noodnummers en adressen

Ga je op stedentrip naar Wroclaw, dan is het handig om onderstaande telefoonnummers  en adressen op te slaan. Mocht er iets gebeuren dan weet je waar je moet zijn. 

Nederlandse ambassade.

ul. Kawalerii 10

00-468 Warschau

Tel. +48 22 559 12 00

Veiligheid.

Actuele informatie over veiligheidsrisico’s in het buitenland wordt verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken via nederlandwereldwijd.nl en via de handige Reisapp Buitenlandse Zaken.

Het contactcenter van het ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor informatie of in geval van nood op telefoonnummer +31 247 247 247.

Alarmnummers.

 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Politie: 997
 • Ambulance: 999
 • Brandweer: 998

Aantal inwoners Wroclaw

Met ruim 650.000 inwoners is Wroclaw de vierde stad van Polen. Wroclaw staat ook bekend als de ‘bruggenstad’, er zijn in totaal meer dan 130 bruggen en 12 eilanden.

Visum

Je hebt voor Polen geen Visum nodig.

Tijdverschil

Polen kent net als ons een zomer- en wintertijd, er is geen tijdsverschil met Nederland.

Overnachten

Boek in 85.000 bestemmingen wereldwijd op de grootste reissite van de wereld. Vakantiehuizen, goedkope hotels, motels, 24/7 klantenservice en gratis annulering.

Informatie Wroclaw, Polen

Dit waren ze de belangrijkste tips en informatie over Wroclaw, Polen op een rij. Met bovenstaande praktische tips over Wroclaw, Polen kom je een heel eind tijdens je stedentrip. Mocht jij belangrijke informatie over Wroclaw, Polen missen in dit artikel dan horen wij het graag.

Ook leuk om te lezen.

Reisartikelen

Maak je vakantie compleet met de meest handige reisartikelen. Vind hier alle populaire topmerken op het gebied van reisbenodigdheden. Vandaag besteld? Morgen in huis.

Ook leuk om te lezen.

–> Feestdagen in Polen

–> Meest gestelde vragen over Wroclaw

–> Uitgaan in Wroclaw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.