Meteen naar de inhoud

Kabouters Wroclaw.

kabouters-wroclaw

Brutale kabouters nemen Wroclaw over!

Kabouters van Wroclaw. De stad Wroclaw is Polen op zijn charmantst. Voor velen heeft deze betoverende stad een onuitspreekbare naam, want Wroclaw spreek je namelijk uit als ‘vrohtz-wahv’. Het ‘Poolse Venetië’ zoals Wroclaw ook wel wordt genoemd, ligt overigens prachtig gelegen aan de oevers van de Oder-rivier.

Tel hierbij op dat Wroclaw een van Europa’s meest adembenemende marktpleinen heeft met pastelkleurige renaissancistische herenhuizen, hippe restaurants en honderden kabouters. Dit alles maakt Wroclaw dé perfecte stedentrip bestemming van Europa.

Wacht even, Kabouters? Inderdaad, want niet veel mensen weten dat er onder de torenspitsen en herenhuizen van de stad ook nog een kleine wereld verborgen ligt. In die wereld leven kleine mensen. Elk niet meer dan een meter hoog. Ze loeren in steegjes en gluren uit deuropeningen. Ze zijn brutaal, van brons en vol persoonlijkheid: Het zijn de kabouters van Wroclaw!

Betekenis kabouters Wroclaw.

Er zijn dus kabouters in Wroclaw, maar wat betekenen de kabouters van Wroclaw en hoe komen ze in de stad? Elke kabouter is een knipoog naar het Orange Alternative. Het Orange Alternative is een anti-Sovjet verzetsbeweging die in de jaren tachtig het onderdrukkende communistische regime van Polen hielp neerhalen.

Gewapend met spuitbussen en onder leiding van een kunstenaar van de Universiteit van Wrocław protesteerde de Orange Alternative van 1981 tot 1983 vreedzaam tegen de censuur van de regering.

Het protesteren deed men door middel van openbare bijeenkomsten en het maken van straatkunst. De leden van het Orange Alternative maakten toen vooral schilderijen en tekeningen van ondeugende kabouters.

‘Het was een vreselijke, gevaarlijke tijd. Je kon ’s nachts niet de straat op en er waren tanks en soldaten op het centrale plein’. ‘De kabouters gaven ons vrolijkheid en dat was het hele idee erachter: laten zien hoe absurd de situatie was en mensen aanmoedigen om niet bang te zijn.’

wroclaw-kabouters

Het ontstaan van de kabouters. 

Na al die jaren besloot de stad in 2001 haar geschiedenis van artistieke anticommunistische rebellie te herdenken. Dit deed men door een bronzen beeld van een grote kabouter- Papa Dwarf genaamd – te plaatsen in de Świdnicka-straat. Leden van het Orange Alternative verzamelden zich bij het beeld en namen Papa Dwarf dankbaar in ontvangst. 

Vier jaar later, na het plaatsen van Papa Dwarf, had een lokale beeldhouwer (Tomasz Moczek) een idee. Wat als hij nu eens kleine bronzen kabouters ging maken? Elke kabouter zou een ander deel van de geschiedenis of het dagelijkse leven van Wroclaw vertegenwoordigen.

De burgemeester van Wrocław ging akkoord en gaf Tomasz Moczek de opdracht om vijf kabouters te maken. Deze kabouters werden zo populair dat vanaf dat moment de kabouters van Wroclaw waren geboren! 

Tegenwoordig heeft Moczek meer dan 100 kabouters gemaakt en een aantal jonge beeldhouwers geïnspireerd om ook eigenzinnige kabouters te ontwerpen. De kabouters worden tegenwoordig met name ontworpen voor lokale goede doelen, winkels en organisaties. 

Naarmate het aantal kabouters in Wroclaw groeide, zijn er mensen van over de hele wereld begonnen om zoveel mogelijk van deze opmerkelijk fantasierijke kabouters te vinden in de stad.

Papa Dwarf

Hoeveel kabouters zijn er in Wroclaw.

Vandaag de dag weet niemand precies hoeveel kabouters er zijn in Wroclaw. Ambtenaren van de stad schatten in dat er ongeveer 400 van die brutale rakkers staan opgesteld.

Verblijf je in Wroclaw dan is een ontmoeting met een kabouter dus de normaalste zaak van de wereld. Er zijn er namelijk genoeg. Hele gemeenschappen van kabouters kom je tegen: bankiers, straatmuzikanten, professoren en postbodes. 

Er bestaat bijvoorbeeld een arts kabouter met een ministethoscoop en een tuinman die een kleine kruiwagen duwt. Maar er is ook een kaboutertandarts die kleine dwergtanden verwijdert bij een andere kabouter. Ze zijn er in alle soorten en maten.

“We zijn enkele jaren geleden de tel van de kabouters kwijtgeraakt”, gaf Robert Rasała toe, die het officiële kabouter informatiecentrum op het marktplein van de stad beheert. ‘Nu komen mensen van over de hele wereld om op ze te jagen, maar de meeste bezoekers hebben geen idee waarom ze zo belangrijk zijn.’

kabouter-wroclaw-dronken

Via een kaart op zoek naar kabouters in Wroclaw.

De stad heeft onlangs een officiële website gemaakt om reizigers kennis te laten maken met de kleinste bewoners van Wroclaw. Elke kabouter heeft namelijk een naam, een gedetailleerd achtergrondverhaal en unieke gewoontes. 

Je kunt op de website stemmen op je favoriete kabouter, maar ook nieuwe kabouters registreren of de laatste kabouter roddels bijhouden. Verder zijn er kaarten te koop voor een kabouter jacht. Er bestaan kabouter apps en je kunt deelnemen aan kabouter wandeltochten.

Jaarlijks is er in september ook een kabouter festival met een ‘Great Dwarf Parade’ ; een wintertraditie waarbij de lokale bevolking de kabouters aankleedt met kleine sjaals, mutsen en wanten om ze warm te houden.

Uitgebreide informatie over de kabouters van Wroclaw vind je op de op de officiële website. 

Bij verschillende hotels, appartementen en hostels zijn ook kaarten verkrijgbaar voor je zoektocht naar kabouters. Het Wroclaw Tourist Information Center op het oude marktplein (Rynek) verkoopt ook kabouter kaarten voor ongeveer €2. 

Kabouters Wroclaw.

Tegenwoordig voegen de kabouters van Wroclaw plezier toe aan de stad. Er ontstaan spannende kabouter speurtochten en kabouterwandelingen voor kinderen en toeristen, die ze allemaal willen vinden.

Op zoek naar de kabouters in Wroclaw? Vergeet dan ondertussen niet waarom ze er zijn.

Een kabouterspeurtocht of kabouterroute in Wroclaw is eigenlijk een must tijdens je stedentrip. Want Wroclaw is nu eenmaal dé kabouterstad van Europa en brutale kabouters nemen Wroclaw over!

Reisartikelen

Maak je vakantie compleet met de meest handige reisartikelen. Vind hier alle populaire topmerken op het gebied van reisbenodigdheden. Vandaag besteld? Morgen in huis.

Ook leuk om te lezen.

–> Hoe duur is Wroclaw?

–> Drink de lekkerste koffie in de hippe cafés van Wroclaw

–> Panorama of the Battle of Racławice.

1 reactie op “Kabouters Wroclaw.”

  1. Pingback: The Penitent Bridge Wroclaw: een spannende legende.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.