Meteen naar de inhoud

Ostrów Tumski.

ostrow-tumski-wroclaw

Ostrów Tumski – beter bekend als ‘Kathedraaleiland’ – is een parel midden in de stad Wrocław. Op dit eiland is het allemaal begonnen, het ontstaan van de stad. En hierdoor is Ostrów Tumski een van de meest historische en belangrijkste delen van Wroclaw.

De geschiedenis van Ostrów Tumski is altijd nauw verbonden geweest met het katholicisme en daarom vind je ook een aantal religieuze gebouwen op het eiland. Kathedraaleiland is een betoverend gedeelte van de stad aan de overkant van de rivier de Oder.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden op kathedraal eiland is de Tumski-brug. Want net zoals vele andere Europese steden heeft ook Wroclaw zijn eigen slotjesbrug. Aan de Tumski-brug, die over de Oder-rivier loopt, hangen namelijk honderden hangsloten bevestigd. 

De tweede belangrijkste bezienswaardigheid op het eiland is de Cathedral of St. John the Baptist. St. John the Baptist is overigens niet de enige kathedraal op het eiland. Zo herbergt kathedraaleiland bijvoorbeeld nog 3 andere kerken, 2 kloosters en een klein paleis. 

Hoe bereik ik kathedraaleiland.

Ostrów Tumski ligt ten noordoosten van het oude marktplein Rynek. Hoewel het eiland via een brug bereikbaar is, is Ostrów Tumski eigenlijk geen echt eiland. Kathedraaleiland is namelijk ontstaan door overstromingen. Aanhoudende overstromingen leidden er namelijk toe dat stadsplanners in 1810 een van de zijrivieren van de Odra vulden en zo ontstond Ostrów Tumski.

De meest handige manier om het eiland te bereiken is te voet of met de fiets. Je wandelt of fietst via Most Piastkowy naar Wyspa Piasek en vervolgens bereik je via de pittoreske Most Tumski brug het eiland.

Als alternatief kun je ook de schilderachtige route nemen via Most Uniwersytecki en vervolgens via Kladka Słodowa naar het groene gebied Wyspa Słodowa. Aan de rechterkant zie je Most Młyńskie, vervolg nu je weg naar Wyspa Piasek. Dan kom je aan bij de Tumski-brug, die je officieel Ostrów Tumski binnenleidt.

Eenmaal op het eiland aangekomen lijkt het alsof je mijlen verwijderd bent van de drukte van Rynek. De sfeer op het eiland is sereen en de straten zien er fleurig en fris uit. De straten Katedralna en Idziego bieden beide nog herinneringen aan het verleden. Met name de straat Idziego.

Hoewel de straten op kathedraaleiland net die ansichtkaart waardige uitstraling missen, zijn ze absoluut het bezoeken waard. De straten worden namelijk nog steeds verlicht door originele gaslampen en de lampen zorgen voor een pittoreske sfeer en nodigen uit voor een romantische avondwandeling.

Houd daarom je ogen goed open voor de beroemde lampaansteker van de wijk, terwijl hij zijn dagelijkse taak uitvoert om de gaslampen van Ostów Tumski met de hand aan te steken.

cathedral-st-john-the-baptist-wroclaw

Bezienswaardigheden Ostrów Tumski.

Naast de prachtige gaslampen op kathedraaleiland is er natuurlijk nog meer te zien. Er zijn een aantal bezienswaardigheden op het eiland die zeker een bezoek waard zijn. Je ziet de volgende bezienswaardigheden op Ostrów Tumski:

  • Cathedral of St. John the Baptist
  • Tumski Brug
  • Muzeum Archidiecezji Wrocławskiej
  • Botanical Garden of the University of Wrocław
  • Collegiate Church of the Holy Cross and St. Bartholomew
  • Aartsbisdom Wrocław
  • Church of Sts. Peter and Paul
  • Roman Catholic parish church NMP on the Sand in Wroclaw

Met een tour naar kathedraaleiland.

Wil je liever niet zelf op pad in de stad, maar via een tour de mooiste bezienswaardigheden van Wroclaw zien, boek dan een tour. Ga bijvoorbeeld op een 2 uur durende tour door Wroclaw met een elektrische auto en bekijk meer dan 30 van de meest iconische en interessante bezienswaardigheden van Wroclaw.

Reis in een milieuvriendelijk voertuig en luister naar het fascinerend commentaar dat beschikbaar is in meerdere talen. Of boek een wandeltour door de stad. Ontdek de hoogtepunten van de historische oude binnenstad en nieuwe stad van Wroclaw en leer meer over de monumenten van een privégids. Ontdek het belangrijkste plein van de stad (Rynek) en loop door de middeleeuwse straatjes.

kathedraaleiland-wroclaw

Ook leuk om te lezen.

Anonymous Pedestrian Wroclaw

The Anonymous Pedestrian in Wroclaw: een bijzonder kunstwerk.

Ga je op stedentrip naar Wroclaw dan is de kans zeer groot dat je het kunstwerk ‘The Anonymous…

Pasen in Polen

Zo vieren ze Pasen in Polen.

Als ‘zwaar’ katholiek land zijn de Poolse paas-tradities (Wielkanoc) in Polen zeer belan…

The Penitent Bridge Wroclaw

The Penitent Bridge Wroclaw: een spannende legende.

The Penitent Bridge is misschien niet een van de bekendste bezienswaardigheden in Wroclaw, maar daar…

Reisartikelen

Maak je vakantie compleet met de meest handige reisartikelen. Vind hier alle populaire topmerken op het gebied van reisbenodigdheden. Vandaag besteld? Morgen in huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.