Meteen naar de inhoud

Panorama of the Battle of Racławice.

Panorama of the Battle of Racławice

Panorama of the Battle of Racławice is een gigantisch groot schilderij dat de Slag om Racławice voorstelt. De slag om Racławice vond plaats in april 1794, waarin Polen de Russen versloegen. Het monumentale schilderij, een belangrijke bezienswaardigheid in Wroclaw, is 114 meter lang en 15 meter hoog.

Het idee om het schilderij te maken kwam van Jan Styka, een schilder uit Lvov. Hij nodigde meerdere schilders uit om aan het schilderij te werken. De schilders waren onder meer Wojciech Kossak, Tadeusz Popiel, Teodor Axentowicz en Włodzimierz Tetmajer. 

Het nam ongeveer 9 maanden in beslag om het gigantische kunstwerk te maken. De technologie die de schilders gebruikten is te vergelijken met de hedendaagse 3D-technologie. Want het bijzondere, panoramische perspectief en de belichting die zijn gebruikt, zorgen ervoor dat het schilderij er multidimensionaal uitziet.

Panorama of the Battle of Racławice.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het schilderij Panorama of the Battle of Racławice naar Wrocław. Jarenlang lag het kunstwerk verborgen in een opslagruimte. Voornamelijk om politieke redenen, omdat het schilderij de overwinning van Polen op de Russen laat zien. De Polen stonden in die tijd namelijk nog onder invloed van de Sovjet-Unie.

Pas in 1980 kreeg het schilderij een plekje in het ronde gebouw in Park Juliusza Słowackiego. Het schilderij werd in 1985 voor het eerst getoond en onder de bezoekers waren onder andere paus Johannes Paulus II en koningin Beatrix aanwezig.

In 1987 was de premier van China, Zhao Ziyang, zo onder de indruk van Panorama of the Battle of Racławice, dat twee jaar later een Chinees panorama werd geschilderd. Het Chinese schilderij vertegenwoordigt de overwinning van de communisten op het leger van Kuomitang in 1948. Het Panorama werd een populair instrument voor de promotie van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van het communistische China. In de daaropvolgende jaren werden er meer dan tien panorama’s gemaakt.

Bezoek je het schilderij in Wroclaw, dan kun je luisteren naar de geschiedenis en de gebeurtenissen die op het kunstwerk staan. Je kunt kiezen uit 16 talen (waaronder bijvoorbeeld Japans, Engels, Duits, Kroatisch en Nederlands). Voor blinden is er ook een audiodescriptie beschikbaar.

Racławice Panorama Museum


Het Panaroma Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag. De eerste presentatie vindt plaats om 10.00 uur en de laatste om 17.00 uur.

Tip: Koop je een kaartje voor Panorama of the Battle of Racławice, dan kun je gedurende 3 maanden, volgend op de aankoopdatum die op het ticket staat afgedrukt, de volgende tentoonstellingen gratis bezoeken:

  • National Museum in Wrocław
  • Etnografisch Museum Wroclaw
  • Het Four Domes Pavilion in Wroclaw

Adres: Jana Ewangelisty Purkyniego 11, 50-155 Wrocław, Polen.

Ook leuk om te lezen.

Anonymous Pedestrian Wroclaw

The Anonymous Pedestrian in Wroclaw: een bijzonder kunstwerk.

Ga je op stedentrip naar Wroclaw dan is de kans zeer groot dat je het kunstwerk ‘The Anonymous…

Pasen in Polen

Zo vieren ze Pasen in Polen.

Als ‘zwaar’ katholiek land zijn de Poolse paas-tradities (Wielkanoc) in Polen zeer belan…

The Penitent Bridge Wroclaw

The Penitent Bridge Wroclaw: een spannende legende.

The Penitent Bridge is misschien niet een van de bekendste bezienswaardigheden in Wroclaw, maar daar…

Reisartikelen

Maak je vakantie compleet met de meest handige reisartikelen. Vind hier alle populaire topmerken op het gebied van reisbenodigdheden. Vandaag besteld? Morgen in huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.