Meteen naar de inhoud

Zo vieren ze Pasen in Polen.

Als ‘zwaar’ katholiek land zijn de Poolse paas-tradities (Wielkanoc) in Polen zeer belangrijk. Pasen wordt dan in Polen ook uitbundig gevierd. Tijdens de Paasdagen heeft Polen een hele reeks met gebruiken en tradities, die variëren van vroom tot ronduit heidens.

In feite is Pasen in Polen misschien wel de belangrijkste feestdag van het jaar, voor de meeste gelovigen dan althans. Maar ook voor niet gelovige is Pasen in Polen een belangrijke tijd. De meest brengen dan namelijk tijd door met familie, ongeacht hun religieuze opvattingen.

Nu we hebben vastgesteld dat Pasen een belangrijke feestdag is in Polen, hoeven we alleen nog maar uit te leggen hoe de Polen deze bijzonder feestdag vieren.

Regel zelf je reis naar Wroclaw.

Er gaat niets boven het plannen van een stedentrip naar Wroclaw.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
Reizen

Wanneer is het Pasen in Polen?

In 2022 is Paaszondag in Polen op 17 april en Paasmaandag op 18 april. Ben je tijdens deze periode in Polen dan kun je verwachten dat bars en restaurants leeg of zelfs gesloten zijn.

Tijdens Pasen zijn bars en restaurants in Polen namelijk vaak van Goede Vrijdag tot Paaszondag gesloten. Winkels zijn doorgaans ook gesloten op Paaszondag en Paasmaandag, want dit zijn officiële feestdagen.

  • 2022 Pasen in Polen: 17 april
  • 2023 Pasen in Polen: 9 april
  • 2024 Pasen in Polen: 31 maart
  • 2025 Pasen in Polen: 20 april
  • 2016 Pasen in Polen: 5 april

Hoe vieren ze Pasen in Polen?

Verschillende steden in het hele land vieren Pasen zo op hun eigen manier. Want er zijn namelijk diverse activiteiten geregeld, en in elke stad in Polen is dit anders. Het begin van de paasvakantie is rond de tijd dat je handgemaakte ‘palmen’ te koop ziet op de marktpleinen in de dagen vóór Palmzondag.

De katholieke feestdag Palmzondag is genoemd naar de palmtakken die voor Jezus op de grond werden gelegd bij zijn intocht in Jeruzalem. Maar omdat het Poolse klimaat nou niet bepaald bevorderlijk is voor palmbomen, vonden Poolse katholieken hun eigen ‘palmen’ uit.

Namelijk handgeweven palmstokken, gemaakt van een verscheidenheid aan gedroogde bloemen en planten. In plaats van ze te vertrappen, nemen de Polen hun palmen op Palmzondag mee naar de kerk om ze te laten zegenen, voordat ze het huis gaan versieren.

De week voorafgaand aan Paaszondag is traditioneel een tijd van de lenteschoonmaak, evenals het bijwonen van de mis. Op donderdag voor het ‘Laatste Avondmaal’ en op ‘Goede Vrijdag’ hoor je mensen in de avond door de straten lopen en roepen: “Halleluja! Hallelujah!”.

De processiemis, die bekend staat als ‘Rezurekcja’ (wederopstanding), bevat fakkels, hoge kruisen en wordt gehouden op zaterdagavond of op paas-ochtend.

Paaszondag in Polen.

Op de ochtend van Paaszondag – de belangrijkste dag van de hele ‘Wielki Tydzień’ (grote week) – komen families samen voor het paasfeest. Met de deegram op tafel, om de opstanding van Christus te symboliseren, neemt iedereen voordat de maaltijd begint een klein stukje van het gezegende ei en wisselt wensen uit met de andere leden van de familie, alvorens het af te sluiten met een groot ‘Halleluja’.

De zondagochtend wordt gekenmerkt door een ontbijt met traditionele Poolse paasgerechten. Vaak is dit een bord van koude gerechten, waaronder vleeswaren, worst, ham en paté, aardappelsalade en bieten, en ingelegde haring.

De Paasmaaltijden in Polen zijn minder gericht op warme gerechten, maar ook ‘żurek’ (Poolse roggesoep) en witte worstjes staan weleens op tafel.

Er zijn natuurlijk tal van desserts, waaronder ‘ mazurek’ (een ijsdessert-taart), ‘makowiec’ (maanzaadcake) en cheesecake.

–> Lees ons artikel: Pools eten – 13 gerechten die je absoluut eens moet proberen!

Paasmaandag in Polen.

Paasmaandag staat ook bekend als Dyngus Day (Śmigus Dyngus in het Pools), of ‘Wet Monday’. Tijdens deze dag zie je op straat watergevechten en iedereen krijgt carte blanche om iedereen die ze zien te bekogelen met water.

Als buitenlander ben je niet vrijgesteld van deze eeuwenoude Paasmaandagtraditie in Polen, dus ben voorzichtig als je iemand gewapend ziet met een waterpistool of emmer. Hoewel het niet prettig is om een ​​emmer water over je heen te krijgen, is dit een verbetering ten opzichte van het verleden.

Jongeren kregen toen stokslagen met stokken van de Palmzondag-bomen. Het slaan met de Palmzondag-bomen zou blijkbaar geluk brengen.

Paasmaandag is ook een officiële vrije dag, hoewel veel gezinnen naar het centrum zullen reizen voor marktfestiviteiten. De meeste Polen zijn dinsdag weer veilig aan het werk en moeten 365 dagen wachten voordat het feest weer opnieuw begint.

Paaseieren in Polen.

Paaseieren – bekend als pisanki – zijn in Polen hardgekookt, geverfd en worden met de hand versierd, in de aanloop naar Pasen.

Op Paaszaterdag gaan de eieren, samen met kleine porties voedsel die de volgende ochtend worden gegeten, in traditionele paasmanden en naar de kerk om gezegend te worden.

Hoewel mensen in West-Europa gek zijn op gekleurde stiften en glitters, geven Polen de voorkeur aan verven. Er worden natuurlijke stoffen gebruikt zoals bijvoorbeeld uienschillen of bietensap.

Later wordt een mes gebruikt om een ​​patroon op het ei te schrapen. Als alternatief gebruikt men ook wax om texturen op de eieren aan te brengen.

Paas-mand in Polen.

Het versieren van de paaseieren is een gezinsactiviteit en zoals eerder vermeld, worden de versierde eieren op Paaszaterdag in verschillende paas-mandjes gelegd.

Traditioneel gezien, zoeken ze in Polen niet naar eieren, maar deze westerse traditie sluipt ook langzamerhand bij de Polen binnen.

Vrolijk Pasen (Wesołych Świąt Wielkanocnych)!

Ook leuk om te lezen.

-> Tip | Top 20 beste reisgidsen over Polen.

–> Dagtocht van Wroclaw naar Auschwitz. Heftig!

–> Wroclaw met kinderen: dit willen ze zien.

–> Wroclaw Sky Tower. Het hoogste uitkijkpunt in Polen.

Anonymous Pedestrian Wroclaw
The Anonymous Pedestrian in Wroclaw: een bijzonder kunstwerk.

Ga je op stedentrip naar Wroclaw dan is de kans zeer groot dat je het kunstwerk ‘The Anonymous…

Pasen in Polen
Zo vieren ze Pasen in Polen.

Als ‘zwaar’ katholiek land zijn de Poolse paas-tradities (Wielkanoc) in Polen zeer belan…

The Penitent Bridge Wroclaw
The Penitent Bridge Wroclaw: een spannende legende.

The Penitent Bridge is misschien niet een van de bekendste bezienswaardigheden in Wroclaw, maar daar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.