Meteen naar de inhoud

Pools eten.

Pools eten staat bekend als eenvoudig, stevig en niet bijzonder kleurrijk. Maar is dat ook echt zo? Daar kun je pas een mening over geven als je een van onderstaande traditionele gerechten hebt geprobeerd.

De meeste reizigers omschrijven dat het Pools eten veel zetmeel, kaas en vlees bevat. En daar is niets over gelogen, maar of je nu op zoek bent naar zoetigheid of typisch Pools eten wilt proeven uit Wroclaw, er is genoeg keuze.

Van overheerlijke zoete broodjes tot knoedels (Pierogi), rijkelijk gevuld met vlees of groenten, Polen heeft bijzondere gerechten op de kaart staan. Onderstaand Pools eten vind je bijna allemaal in elk Pools restaurant of milkbar in de stad.

Smacznego! Oftewel: Eet smakelijk.

KokenKoken

Pools eten.

Betoverend Wroclaw heeft een selectie gemaakt van typische Poolse gerechten. Dit zijn onze favoriete Poolse gerechten die variëren van Old School tot hippe Poolse Steetfood gerechten.

1. Pierogi.

Pierogi zijn deegachtige dumplings (knoedels) traditioneel gevuld met aardappel, zoete kaas, vlees, champignons en kool, aardbeien of pruimen. Maar als je goed zoekt, vind je nog tal van andere combinaties zoals bijvoorbeeld Pierogi met broccoli, chocolade of lever.

De mogelijkheden zijn eindeloos en Pierogi staat bijna in elk restaurant in Polen op het menu.

pierogi-typisch-pools-eten
Pierogi

2. Barszcz.

De voedzame bietensoep barszcz bestaat uit aardappelen en groenten of met kleine pierogi’s die in de soep drijven. Barzcz wordt in de volksmond ook wel ‘borscht’ genoemd. Een gezonde soep tijdens je vakantie in Polen.

3. Bigos.

Bigos is van oudsher een winters gerecht. Een stevige stoofpot die vaak in grote hoeveelheden is gemaakt. Hoewel er geen standaardrecept is, bevatten de ingrediënten meestal verse zuurkool, worst, ui, champignons, knoflook en al het andere dat voorhanden is.

Vertaal je Bigos, dan betekent dit ‘grote rotzooi’, ‘verwarring’ of ‘problemen’ in het Pools. Gekruid stoofvlees met peperkorrels en laurierblaadjes, die je enkele dagen laat rusten, soms ondergronds, voor een volle smaakexplosie.

4. Kaszanka.

Kaszanka is de Poolse variant van bloedworst, varkensbloed vermengd met grutten en met gebakken uien. Een variatie op Kaszanka is Czernina, een soep gemaakt van eendenbloed vermengd met bouillon van gevogelte. Aan dit gerecht hangt trouwens ook een interessant verhaal. Het gerecht werd namelijk door de ouders van jonge vrouwen aan haar vrijers geserveerd. Als teken dat hun huwelijksaanzoek niet werd aanvaard. Pools eten met een negatieve boodschap.

5. Gołąbki .

Dit gerecht bestaat uit gekookte koolbladeren gevuld met rundvlees, ui en rijst. Gołąbki is vaak gebakken in een tomaten- of champignonsaus. De Poolse legende beweert dat koning Kazimierz zijn leger gołąbki gaf voor een veldslag buiten Malbork tegen de Duitse Orde. Deze overwinning is volgens de koning te danken aan deze stevige maaltijd.

6. Golonka. 

Varkensschenkel dat is gekookt, gestoofd of geroosterd. Golonka is een echte Poolse delicatesse. Het vlees moet van het bot glijden en er wordt mierikswortel bij geserveerd. Vervolgens spoel je de maaltijd weg met een biertje. Golonka is typisch Pools eten.

7. Kotlet Schabowy.

Schabowy is waarschijnlijk het meest populaire gerecht in Polen. Het gerecht serveer je met aardappelpuree en zuurkool. Je kunt in Polen geen enkel restaurant binnenlopen, waar dit gerecht niet op de menukaart staat. In wezen is Schabowy een gepaneerde en gebakken karbonade (kotelet). ‘Kotlet schabowy’ lijkt veel op een Weense schnitzel. Een solide, goedkope en vullende Poolse maaltijd.

Kotlet Schabowy.

8. Zapiekanka.

Het ultieme Poolse fastfood eten, ook wel beter bekend als de ‘Poolse pizza’. Neem een ​​oud stokbrood, giet er gesmolten kaas over en bedek het met champignons en ketchup uit een knijpfles. Waar kun je Zaiekanka het beste kopen? Overal! Je vindt deze Poolse pizza vaak in fastfoodtrucks, verspreid in het centrum.

9. Żurek.

Echt typisch Pools eten is een goede żurek. Een unieke zure roggesoep met worst, aardappelen en af ​​en toe een ei erin. De soep is vaak te verkrijgen in een broodkom.

10. Naleśniki.

Nalesniki is het Poolse equivalent van de Franse pannenkoeken. Dit zijn dunne ronde pannenkoeken die vrijwel in elke vulling zijn gewikkeld. De pannenkoeken zijn zowel hartig als zoet te verkrijgen.

11. Smalec.

Vegetariërs die ooit hun geloften voor een hapje worst of door żurek hebben verbroken, trekken bij Smalec over het algemeen de grens. Smalec is namelijk een pasta van dierlijk vet en wordt vaak geserveerd met stukjes zelfgebakken brood. Smalec is een tussendoortje dat goed past bij een glas bier, maar Pools eten dat niet bij iedereen favoriet is.

12. Haring.

Is dit een bijzonder gerecht, hoor ik je denken? Jazeker, haring staat ook bij veel restaurants in Polen op het menu. Haring is in Polen namelijk een avondsnack die prima past bij een glaasje wodka of zelfs op brood. In Polen serveert men de haring meestal in olie met gepekelde uien of in zure room.

13. Placki.

Deze vettige, gebakken aardappelpannenkoekjes (‘placki ziemniaczane’) lijken erg op Joodse latkes (als je dat iets zegt) en kunnen het beste worden gegeten met goulash (placki po Węgiersku) of met champignon roomsaus. Ze bevatten veel calorieën, maar zijn erg lekker.

Koopmans heeft een simpel, maar zeer smakelijke recept om heerlijke Placki’s te maken.

pools-eten-placki
Placki.

Recept Pools eten.

Wij kunnen ons zo voorstellen dat je van bovenstaande heerlijke Poolse gerechten trek krijgt. En aangezien Pierogi misschien wel het meest typische Poolse gerecht uit deze lijst is, heeft Betoverend Wroclaw een recept voor 6 overheerlijke Pierogi.

Op deze manier kun jij alvast in een Poolse vakantie stemming komen.

Ingrediënten.

  • 240 gram bloem
  • 1 ei
  • 115 gram zure room
  • 1/2 theelepel zout
  • 55 gram zachte ongezouten boter

Vulling.

  • 225 gram warme aardappelpuree
  • Zout & peper
  • 115 gram geraspte kaas

Topping.

  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • Zure room
  • Klontje boter
  • Bieslook
KokenKoken

Zo maak je de Pierogi.

Meng als eerste de bloem met het zout en het ei met behulp van een mixer. Voeg vervolgens de zure room en de zachte boter toe en mix dit ongeveer 5 tot 8 minuten tot een glad en soepel deeg. Wikkel nu het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.

Maak de aardappelpuree klaar en meng de kaas door de warme aardappelpuree tot de kaas volledig gesmolten is. Breng de aardappelpuree op smaak met wat zout en peper.

Haal na 30 minuten het deeg uit de koelkast en verdeel het deeg in twee delen. Rol het deeg dun uit en steek er met een ronde vorm van ongeveer 10 centimeter doorsnede 3 rondjes uit. Leg vervolgens op elk rondje een grote schep aardappelpuree en vouw het deeg dicht. Duw de randen dicht met een vork. Herhaal dit voor alle pierogi.

Breng nu een pan water aan de kook en voeg een snuf zout toe. Kook de Pierogi per drie stuks in ongeveer 5 minuten gaar. De Pierogi komt bovendrijven als ze gaar zijn. Leg de Pierogi op een plank of bord. Smelt wat boter in een koekenpan en bak de sjalot tot ze wat bruin worden. Voeg de Pierogi toe en bak die aan beide kanten mooi bruin.

Pierogi is typisch Pools eten en erg populair. Serveer de Pierogi met zure room en de gehakte bieslook. Smacznego!

Ook leuk om te lezen.

Anonymous Pedestrian Wroclaw

The Anonymous Pedestrian in Wroclaw: een bijzonder kunstwerk.

Ga je op stedentrip naar Wroclaw dan is de kans zeer groot dat je het kunstwerk ‘The Anonymous…

Pasen in Polen

Zo vieren ze Pasen in Polen.

Als ‘zwaar’ katholiek land zijn de Poolse paas-tradities (Wielkanoc) in Polen zeer belan…

The Penitent Bridge Wroclaw

The Penitent Bridge Wroclaw: een spannende legende.

The Penitent Bridge is misschien niet een van de bekendste bezienswaardigheden in Wroclaw, maar daar…

Reisartikelen

Maak je vakantie compleet met de meest handige reisartikelen. Vind hier alle populaire topmerken op het gebied van reisbenodigdheden. Vandaag besteld? Morgen in huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.