Meteen naar de inhoud

Rynek Wroclaw.

Rynek Wroclaw

Rynek Wroclaw. Er zijn veel bezienswaardigheden te ontdekken in Wroclaw, maar het oude marktplein Rynek is misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van allemaal. 

Als je tijdens je stedentrip in Wroclaw genoeg tijd hebt, geef je ogen dan goed de kost, want het plein is werkelijk betoverend. Slenter door de oude straten en over het oude marktplein van de stad. Want hier is allemaal te doen. Het oude marktplein Rynek is namelijk the place to be!

O, en nu je er toch bent, let ook goed op de kabouters van Wroclaw; er rennen namelijk meer dan 300 van deze kleine boefjes door de stad, maar je ziet ze alleen als je goed oplet. 

Oude Markplein Rynek in Wroclaw.

Het belangrijkste gedeelte van Wrocław, daar waar de hele stad omheen is gebouwd, is het oude marktplein Rynek. Dit plein is hét sociale punt van Wrocław. Op dit plein vinden o.a. concerten plaats en het plein is omringd met prachtige kleurrijke herenhuizen, terrasjes, cafés en restaurants.

Als je over het oude plein loopt, weet dan dat Rynek oorspronkelijk in de 13e eeuw werd gebouwd, maar dat veel van wat je vandaag ziet niet origineel is. Het plein werd namelijk verwoest in de Tweede Wereldoorlog en moest in de jaren vijftig bijna volledig worden herbouwd. 

Hoewel er tijdens de wederopbouw veel aandacht werd besteed aan de originele details, met name aan de voorgevels van de huizen, werd bijna alles wat achter de gevels ligt niet meer op originele wijze nagebouwd. 

Wat nog wel origineel is op het oude marktplein is het stadhuis van Wroclaw. Dit bijzondere bouwwerk is een wonderbaarlijke overlevende uit de 13e eeuw en het belangrijkste herkenningspunt van het plein.

In de omgeving van Rynek Wroclaw. 

Na het bezoeken van de ondergrondse gangen vol met winkels en cafés, die onder het stadhuis doorlopen, kun je naar het naastgelegen plein Plac Solny wandelen, dat beter bekend staat als de bloemenmarkt van Wroclaw. Dit plein is overigens net zo fleurig als Rynek, alleen een stukje kleiner. 

Vanaf het plein Plac Solny wandel je terug richting het oude marktplein en tref je St. Elizabeth’s Church, de hoogste kerk van de stad aan. In het voorjaar en in de zomer heb je vanaf de top een prachtig uitzicht over de stad. Het is een behoorlijke klim, dus trek goede wandelschoenen aan. 

Om de hoek bij St. Elizabeth’s Church vind je Wrocław’s kleinste en meest interessante  straat: Stare Jatki. Vroeger was Stare Jatki dé straat waar de slagers van Wroclaw gevestigd waren. De geul in het midden van de straat diende als afvoerput voor al het bloed dat hier vloeide. Ter nagedachtenis aan de geslachte dieren heeft de gemeente standbeelden geplaatst. Namelijk twee varkens, een geit, een konijn en wat eenden.

Vervolgens wandel je richting de universiteit van Wroclaw, waarvan het interieur wellicht iets te luxueus is voor deze opgroeiende studenten. Verlaat de universiteit niet voordat je bijvoorbeeld de universiteitskerk, de Aula Leopoldina of het panoramische uitzicht op de stad vanaf de toren hebt gezien.

Wandel vanaf Plac Uniwersytecki door naar het oosten van Rynek om het barokke Ossolineum-paleis en zijn prachtige tuin te zien. Het Ossolineum is de thuisbasis van een van de belangrijkste bibliotheken en nationale archieven van het land en gratis toegankelijk voor publiek. 

In de omgeving van Rynek Wroclaw. 

Vanaf het Ossolineum is het niet ver meer naar de meest bijzondere overdekte markthal van Wrocław: Hala Targowa. In deze overdekte hal kun je verse producten en sandwiches kopen voor een picknick aan de rivier. Vergeet ook de tweede verdieping van de markthal niet en stuit hier op winkeltjes met allerlei snuisterijen. 

Na je bezoek aan de markthal bezoek je het Racławice Panorama. Een 140 meter lang canvas met Kościuszko’s legendarische (en kortstondige) overwinning op de Russen in 1794. Een van de weinige overgebleven panoramische schilderijen ter wereld. 

Als je nu de Fosa Miejska volgt, de overblijfselen van een middeleeuwse gracht, dan kom je uit op Partisan Hill, een griezelige, winderige ruïne die ooit deel uitmaakte van de verdedigingswerken van Wrocław. 

Wandel een stukje verder en je komt nu uit bij het gerestaureerde Koninklijk Paleis. Het modernste en meest belangrijke museum van Wrocław. Steek de straat over en je bent weer op het oude marktplein Rynek. 

tuin wtroclaw

Zien en doen op Rynek Wroclaw.  

Hoewel de belangrijkste functie van het plein samenkomen en gezelligheid is, zijn er genoeg dingen die je kunt zien en ondernemen op het plein: 

 • Bezoek het stadhuis en zijn ondergrondse gangen
 • Huur fietsen bij het Tourist Information Centre
 • Bezoek Department Store Feniks (1917)
 • Eet Pierogi bij restaurant Pierogarnia Stary Mlyn
 • Koop bij het Tourist Information Centre een plattegrond voor €2 en ga op kabouter jacht
 • Eet een burger in het Hard Rock café van Wroclaw
 • Breng een bezoek aan het museum Muzeum Pana Tadeusza
 • Maak een foto van de Hansel en Gretel Houses
 • Bestel een Lody (vers gemaakt ijs). Het plein is vol met Lody’s
 • Haal een koffie of ontbijt bij Starbucks
 • Ga naar de hipste tent van Wroclaw: Whiskey in the Jar

Ook leuk om te lezen.

Reisartikelen

Maak je vakantie compleet met de meest handige reisartikelen. Vind hier alle populaire topmerken op het gebied van reisbenodigdheden. Vandaag besteld? Morgen in huis.

Anonymous Pedestrian Wroclaw

The Anonymous Pedestrian in Wroclaw: een bijzonder kunstwerk.

Ga je op stedentrip naar Wroclaw dan is de kans zeer groot dat je het kunstwerk ‘The Anonymous…

Pasen in Polen

Zo vieren ze Pasen in Polen.

Als ‘zwaar’ katholiek land zijn de Poolse paas-tradities (Wielkanoc) in Polen zeer belan…

The Penitent Bridge Wroclaw

The Penitent Bridge Wroclaw: een spannende legende.

The Penitent Bridge is misschien niet een van de bekendste bezienswaardigheden in Wroclaw, maar daar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.