Meteen naar de inhoud

Stadhuis van Wroclaw: een uniek gotisch gebouw.

Het stadhuis van Wroclaw, genaamd Stary Ratusz (oftewel Old Town Hall), ligt in het oostelijke deel van het oude marktplein Rynek. De gemeenteraad vergaderde vroeger in het stadhuis en koning Augustus II de Sterke verbleef in het gebouw tijdens zijn reizen tussen Dresden en Warschau.

Old Town Hall, zoals velen gebouwen op het oude marktplein Rynek, is aan het begin van de 20e eeuw afgebroken en er kwam een ​​nieuw gebouw voor in de plaats. Na de Tweede Wereldoorlog is het raadhuis herbouwd, maar het ziet er vandaag de dag totaal anders uit, dan het origineel uit de 18e eeuw.

Je kunt het stadhuis van Wroclaw niet alleen prachtig fotograferen, maar ook bezoeken. In de kelder van het stadhuis vind je namelijk een museum: The Museum of Burgeois Art – oftewel City Museum of Wroclaw.

Stadhuis van Wroclaw: de geschiedenis.

Het oude stadhuis is een uniek gotisch gebouw in Europese architectuur. Het gebouw heeft twee verdiepingen, drie delen van het stadhuis zijn rechthoekig en aan de noordelijke muur is een een vierkante toren gebouwd. Vroeger (13 – 16e eeuw) was het stadhuis de zetel van het stadsbestuur en een rechtbank.

Het oudste deel van het stadhuis bestaat sinds ca. 1299. Dit deel heet het consistorium (Latijn: plaats van samenkomsten). Het consistorium bestaat uit twee delen: een ondergrondse hal, bedekt met een sierlijk plafond en de westelijke toren.

Sta je voor het stadhuis van Wroclaw of bezoek je het gebouw van binnen, dan is het handig om onderstaande opsomming erbij te pakken. Hierin wordt summier, per belangrijke gebeurtenis, de geschiedenis van het stadhuis benoemd.

De informatie komt gedeeltelijk van de officiële website van Stary Ratusz.

1328-1333.

In de jaren 1328-1333 is nabij het stadhuis een nieuw, kleiner gebouw gebouwd – praetorium (Latijn: de zetel van de leiders). Het gebouw is het noordelijke deel van het stadhuis, vlakbij de geselpaal.

1343-1368.

In de jaren 1343-1357 zijn er nieuwe onderdelen aan het gebouw toegevoegd: de Rechtszaal op de begane grond en de Koninklijke Kamer op de eerste verdieping, die dienst deed als kapel. Rond 1368 is er een klok aan het stadhuis toegevoegd en de bel hangt er nog steeds.

1470- 1480.

Het uiteindelijke uiterlijk van het stadhuis kreeg vorm door de grote verbouwing in de jaren 1470-1480. In 1510 is de gevel van het stadhuis gepleisterd en bedekt met decoratief schilderwerk. Even later zijn in de rechtszaal en de raadzaal renaissanceportalen geïnstalleerd.

1536 – 1580.

Op 18 oktober 1536 is op de toren een nieuwe, uit vijf elementen, bestaande top geïnstalleerd. In 1559 is de toren van het stadhuis verhoogd en bedekt met een renaissancistisch dak. In 1580 is de oostelijke klok toegevoegd aan het gebouw.

Stadhuis van Wroclaw einde 19e eeuw.

Sinds 1808 verslechterde het interieur. Het oude gebouw was onbruikbaar voor het moderne bestuur en al snel betrok de gemeente het nieuw stadhuis in Wroclaw. Ook de gevels verslechterden.

Pas aan het einde van de 19e eeuw zijn de eerste conserveringswerken uitgevoerd, de pinakels werden bijvoorbeeld gerenoveerd en de westelijke gevel werd versierd met gotische toppen. Binnen is ook een nieuwe, grote trap gebouwd.

Jaren ’30 van de 20e eeuw.

In de jaren ’30 van de 20e eeuw was er weer een verbouwing. In de Grote Zaal zijn nieuwe vloeren gelegd, de oostelijke gevel is toen gepleisterd en vanuit het zuidelijke deel zijn er nieuwe trappen gebouwd naar het midden van het gebouw.

Tijdens het beleg van Wroclaw in 1945 is het stadhuis zwaar beschadigd geraakt, maar is gelukkig in zijn oude glorie hersteld door renovaties. Zie onderstaande foto.

Stadhuis Wroclaw Polen Musea
Het stadhuis van Wroclaw.

Stadhuis van Wroclaw.

Sinds het prille begin is het stadhuis van Wroclaw getuige geweest van vele belangrijke historische gebeurtenissen en is het een gebouw geweest waar autoriteiten belangrijke gasten hebben uitgenodigd.

Deze traditie leeft nog steeds. Want belangrijkste wereldleiders, vorsten, geestelijken en kunstenaars bezoeken tot op de dag van vandaag nog steeds het stadhuis in Wroclaw (Stary Ratusz).

In de kelder van het gebouw bevindt zich niet alleen een museum, maar ook een van de oudste restaurants van Europa – de legendarische Piwnica Świdnicka.

Kosten stadsmuseum (The Museum of Burgeois Art) van Wroclaw.

Het Museum of Burgeois Art is gespecialiseerd in het verzamelen en tentoonstellen van voorwerpen die te maken hebben met de ambachtelijke werkplaatsen en kunstenaars van Wrocław.

Het museum is gevestigd in het oude stadhuis van Wroclaw en is een van de meest prominente monumenten van laatgotische seculiere architectuur in Europa. Opmerkelijk in het museum is de Grote Kamer met een indrukwekkend plafond.

Maar ook Ducal Hall, Senior Chamber van de Council, Council Chamber en de Council Office verdienen een bezoekje.

In het oudste deel van het stadhuis – de Bourgeoiszaal – worden marmeren bustes tentoongesteld van prominente figuren die verband houden met Wrocław.

Het museum of Burgeois Art in het stadhuis van Wroclaw is op maandag en dinsdag gesloten. De overige dagen kun je het museum bezoek van 11:00 uur tot 17:00 uur.

Kosten van een ticket: ongeveer €3,50 per persoon.

Bezienswaardigheden Wroclaw.

Natuurlijk is er nog veel meer te zien, dan alleen het stadhuis van Wroclaw. De bezienswaardigheden in Wroclaw zijn bijna niet tijdens één bezoek te ontdekken. Daarom heeft Betoverend Wroclaw en top 25 gemaakt van de mooiste bezienswaardigheden.

Het ‘Venetië van Polen’. Zo wordt de stad Wroclaw ook wel genoemd. Dit komt door de rivier Oder, die dwars door de stad heen stroomt. Verder bestaat Wroclaw uit maar liefst twaalf eilanden die met elkaar verbonden zijn door meer dan 130 bruggen.

Kleurrijke gebouwen met zachte pasteltinten, betoverende straten en lantaans die ’s avonds nog met de hand worden aangestoken: Wrocław heeft het allemaal. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden.

–> 25 prachtige bezienswaardigheden in Wroclaw om te bezoeken.

De kabouters van Wroclaw.

Laten we de belangrijkste bezienswaardigheid van Wroclaw niet vergeten: de kabouters! Niet alleen het stadhuis van Wroclaw heeft een interessante geschiedenis, maar ook de kabouters van Wroclaw vertellen je iets over de stad.

Er zijn dus kabouters in Wroclaw, maar wat betekenen de kabouters en hoe komen ze in de stad? Elke kabouter is een knipoog naar het Orange Alternative. Het Orange Alternative is een anti-Sovjet verzetsbeweging die in de jaren tachtig het onderdrukkende communistische regime van Polen hielp neerhalen.

Wil jij weten waar de kabouters te vinden zijn? –> Het geheim van de kabouters van Wroclaw.

Ook leuk om te lezen over Wroclaw.

–> Bezoek 10 superleuke musea in Wroclaw.

–> Zo maak je een dagtocht van Wroclaw naar Auschwitz.

–> Hier ga je uit (stappen) in Wroclaw.

–> Sla deze Poolse gerechten absoluut niet over.

Anonymous Pedestrian Wroclaw
The Anonymous Pedestrian in Wroclaw: een bijzonder kunstwerk.

Ga je op stedentrip naar Wroclaw dan is de kans zeer groot dat je het kunstwerk ‘The Anonymous…

Pasen in Polen
Zo vieren ze Pasen in Polen.

Als ‘zwaar’ katholiek land zijn de Poolse paas-tradities (Wielkanoc) in Polen zeer belan…

The Penitent Bridge Wroclaw
The Penitent Bridge Wroclaw: een spannende legende.

The Penitent Bridge is misschien niet een van de bekendste bezienswaardigheden in Wroclaw, maar daar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.