Meteen naar de inhoud

Wroclaw Street Art.

wroclaw-street-art

Wroclaw Street Art. Polen heeft een lange traditie van grafische kunst, maar als het om openbare street art gaat, dan ziet men dit in veel steden over het algemeen nog als ‘vandalisme’. Vandalisme dat vaak is toegebracht door ‘jeugdbendes’ of fanatieke voetbalaanhangers.

Maar dankzij een sterke ondergrondse kunstgemeenschap is de stad Wroclaw hier een uitzondering op. Ga jij een stedentrip naar Wroclaw maken? Ga er dan maar vanuit dat je voldoende street art ziet.

Want mede dankzij die ondergrondse kunstgemeenschap is de street art in Wroclaw omarmt in plaats van afgewezen en hierdoor heeft de stad zichzelf tot een ware street art bestemming gemaakt. Tegenwoordig is de stad namelijk versierd met tientallen muurschilderingen en is street art een legitieme bezienswaardigheid geworden.

Wroclaw street art.

In 2008 begonnen in Wroclaw dingen te veranderen toen de curatoren van de stad de eerste straatkunst tentoonstelling (Galeria Awangarda) van Polen organiseerden. Ze nodigden de 20 grootste straatartiesten van Europa uit om in de stad prachtige street art te maken.

Terwijl de helft van het project – genaamd ‘Out of Sth’ – plaatsvond in een van de kunstgalerijen in het stadscentrum, ging de andere helft de straat op om muurschilderingen te maken.

Een jaar later werd voor het eerst het Pink Piknik-festival georganiseerd, dat plaatsvond in de binnenplaats van ul. Ruska 46. Een steeg vol met kleurrijke kunst. Het Pink Piknik-festival is een traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds voortduurt. De steeg is in feite een openbare kunstgalerie vol met street art, muurschilderingen en felle neonreclames.

Waar vind ik street art in Wroclaw.

Het is wel zo dat het enthousiasme van de stad voor straatkunst in de afgelopen jaren wat is afgenomen, maar je hoeft er weinig moeite voor te doen om in Wroclaw muurschilderingen te vinden. Met name als je de Oder naar het noorden oversteekt, van de oude stad naar de wijk Nadodrze, een hippe wijk die letterlijk doordrenkt is van muurschilderingen en kleinschalige graffitikunst. 

Ga voor meer tips over het vinden van street art naar Galeria Awangarda en vraag naar een kaart waar alle street art van Wroclaw op staat.

  • Adres Galeria Awangarda: Wita Stwosza 32, 50-529 Wrocław, Polen
  • Steeg met street art in Wroclaw: Ruska 46C, 11-400 Wrocław, Polen
  • Street art in de wijk Nadodrze: Franklina Delano Roosevelta 14-16, 50-236 Wrocław, Polen
street-art-in-wroclaw

Reisartikelen

Maak je vakantie compleet met de meest handige reisartikelen. Vind hier alle populaire topmerken op het gebied van reisbenodigdheden. Vandaag besteld? Morgen in huis.

Ook leuk om te lezen.

Anonymous Pedestrian Wroclaw

The Anonymous Pedestrian in Wroclaw: een bijzonder kunstwerk.

Ga je op stedentrip naar Wroclaw dan is de kans zeer groot dat je het kunstwerk ‘The Anonymous…

Pasen in Polen

Zo vieren ze Pasen in Polen.

Als ‘zwaar’ katholiek land zijn de Poolse paas-tradities (Wielkanoc) in Polen zeer belan…

The Penitent Bridge Wroclaw

The Penitent Bridge Wroclaw: een spannende legende.

The Penitent Bridge is misschien niet een van de bekendste bezienswaardigheden in Wroclaw, maar daar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.