Meteen naar de inhoud

Warm bier drinken in Polen.

Warm bier drinken in Polen. Er zijn een aantal manieren om de winter in Polen te overleven en mensen proberen daadwerkelijk van alles. Ze kleden zich bijvoorbeeld aan als een eskimo, blijven wat langer in bed liggen of komen tijdens de winter zelfs helemaal niet buiten.

Van alle bovenstaande methodes, is het drinken van een halve liter ‘grzane piwo’ misschien wel de meest belonende. Grzane piwo betekent namelijk warm bier. Warm bier is in wezen een schuimende hete pint gekruid met gembersiroop, kruidnagel, kaneel en andere specerijen.

Voor sommigen een verworven smaak, voor anderen een vroeg kerstcadeau en voor weer anderen een volslagen godslastering, maar warm bier drinken in Polen, moet je toch minimaal één keer in je leven proberen.

Skol oftewel proost!

Warm bier Polen.

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden, wat betreft het drinken van een warm biertje in Polen. Ten eerste duurt het even (5 -10 minuten) voordat het bier goed is opgewarmd zonder deze te laten exploderen. Dus wees geduldig.

Ten tweede hebben veel mensen de neiging om onmiddellijk een rietje in het glas te steken om de siroop op de bodem door de drank te mengen. Als de drank te heet is en je gaat met het rietje roeren, dan zal de schuimkraag volledig over het glas spuiten.

Deze veel voorkomende beginnersfout is een gebeurtenis waar veel barmannen met smart op zitten te wachten. Je kunt deze beginnersfout simpelweg vermijden door je drankje eerst te laten afkoelen en dan voorzichtig met het rietje roeren. Slechts een tip van Betoverend Wroclaw die je natuurlijk niet hoeft op te volgen.

Even populair in Polen is trouwens de ‘grzane wino’ – oftewel glühwein. Deze wordt overigens vaak verkocht op kerstmarkten in december.

–> Dit wil jij ook weten over het Pools eten.

-> De beste foodmarkten van Polen.

–> Hier ga je ontbijten in Wroclaw.

–> Beste en mooiste bezienswaardigheden van Wroclaw.

Waar kun warm bier in Polen drinken?

Grzane piwo wordt over het algemeen in heel Polen verkocht en is heel gemakkelijk te verkrijgen in bars en restaurants, vooral tijdens de winterperiode. Maar je kunt in Polen ook ‘warm bier’ in flessen kopen.

De flessen vind je vaak in slijterijen of supermarkten. Het bier is kant-en-klaar gemaakt. Maak de flessen thuis of in je vakantieverblijf open, giet het bier in een pan en verwarm het ongeveer 10 minuten en klaar is je Grzane piwo.

 

Zelf warm bier uit Polen maken.

Er zijn om het warme bier Grzane piwo zelf te maken ook verschillende recepten te vinden, maar over het algemeen is in Polen, in elke stad wel een bar die het serveert. De meest voorkomende warme bieren in Polen worden gemaakt met kaneel of framboos.

Recept om zelf warm bier uit Polen te maken:

  • Giet 500 ml normaal ongepasteuriseerd bier in een pan
  • Voeg vervolgens 3 eetlepels honing toe
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel gember
  • 1 sinaasappel en 1 theelepel kruidnagel
  • Roer een paar minuten goed door
  • Zodra het bier bubbelt is je warme bier uit Polen klaar.

Ook leuk om te lezen.

Anonymous Pedestrian Wroclaw

The Anonymous Pedestrian in Wroclaw: een bijzonder kunstwerk.

Ga je op stedentrip naar Wroclaw dan is de kans zeer groot dat je het kunstwerk ‘The Anonymous…

Pasen in Polen

Zo vieren ze Pasen in Polen.

Als ‘zwaar’ katholiek land zijn de Poolse paas-tradities (Wielkanoc) in Polen zeer belan…

The Penitent Bridge Wroclaw

The Penitent Bridge Wroclaw: een spannende legende.

The Penitent Bridge is misschien niet een van de bekendste bezienswaardigheden in Wroclaw, maar daar…

Reisartikelen

Maak je vakantie compleet met de meest handige reisartikelen. Vind hier alle populaire topmerken op het gebied van reisbenodigdheden. Vandaag besteld? Morgen in huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.