Meteen naar de inhoud

Wroclaw met kinderen. Dit willen ze zien!

Wroclaw met kinderen

Wroclaw is misschien wel de beste ‘grote stad’ in Polen voor kinderen en gezinnen. Wroclaw heeft namelijk een interessante geschiedenis én bezienswaardigheden die kinderen ook leuk vinden. Van kabouters, hoge torens, kanoën over het water, fonteinen tot een leuke dierentuin.

Wroclaw transformeerde zichzelf in de afgelopen decennia in een stad die bekend staat om zowel zijn dynamische stedelijkheid als gezinsvriendelijkheid. Wroclaw met kinderen bezoeken, is daarom zeker het overwegen waard.

Kinderen worden in Wroclaw bijvoorbeeld begroet door een leger van kabouters en een prachtig marktplein waar bijna altijd wel iets spannends gebeurt. Of het nu gaat om straatartiesten, kinderfestivals of grote bellenblazen. Wroclaw heeft het allemaal.

Wroclaw met Kinderen.

De dierentuin van Wroclaw met het Afrykarium moet op de bucketlist van elke jonge bezoeker staan, maar vergeet ook het moderne Hydropolis Museum niet! Wroclaw heeft superveel bezienswaardigheden die speciaal zijn gemaakt voor kinderen. Hieronder geven we een overzicht van de bezienswaardigheden voor kinderen en gezinnen in Wroclaw.

1. Vind de kabouters van Wroclaw.

Wroclaw is al gevuld met kleine mensjes van zichzelf, in de vorm van overal aanwezige, soms moeilijk te spotten kabouters. Wroclaw heeft namelijk een echt leger van meer dan 400 kabouters. Elk kabouter is uniek en heeft meestal een specifiek thema van de locatie waar het zich bevindt.

Kabouters spotten is een prachtige manier om kinderen bezig te houden in Wroclaw, terwijl jij je sightseeing-ding voor volwassenen doet. Lees ons artikel over ‘De kabouters van Wroclaw’.

2. Bekijk de bezienswaardigheden vanaf grote hoogte.

Wroclaw heeft tientallen panoramische uitzichten, vooral vanaf kerk- en kathedraaltorens. Als jij of je kinderen geen hoogtevrees hebben, wandel dan bijvoorbeeld naar de top van de St. Elizabeth’s Church, de Penitents’ Bridge of St. Mary Magdalene’s Church, alle drie te vinden in de oude stad.

Houd er echter wel rekening mee dat je een paar honderd trappen op moet, dus je kinderen moeten energiek genoeg zijn.

Om het je nu wat gemakkelijker te maken, is de toren van de kathedraal van St. Johannes de Doper in Ostrów Tumski bereikbaar met een lift. Het uitkijk platform biedt werkelijk een schitterend uitzicht over de rivier.

Of ga naar de 49e verdieping van de Sky Tower – de hoogste wolkenkrabber van Zuid-Polen – waar een snelle lift je naar het platform brengt.

3. Varen over de rivier de Oder.

De rivier de Oder baant zich een weg door en langs de stad Wroclaw. En hoewel je al de bezienswaardigheden van Wroclaw te voet kunt zien, kun je overwegen om ze vanaf het water te bekijken. Kajak verhuur is beschikbaar via bedrijven zoals bijvoorbeeld Zatoka Gondoli en geeft kinderen de kans om Wroclaw vanaf het water te ervaren.

Over cruisen gesproken, er zijn ook dergelijke boottochten beschikbaar, als niemand enthousiast is over handmatig peddelen! Bezoek dan de website van Fun Boat voor kleine groepscruises tijdens het hoogseizoen.

4. Bezoek Afrika in de dierentuin van Wrocław.

De dierentuin van Wroclaw is sinds het einde van de 19e eeuw een belangrijk onderdeel van de stad, maar het nieuwe Afrykarium maakte Wroclaw Zoo in een klap tot de beste dierentuin van Polen.

Afrykarium is een absolute must voor kinderen, dit gedeelte van de dierentuin biedt namelijk verschillende tentoonstellingen gericht op de diverse waterhabitats van Afrika. Je spot er een hele reeks dieren, waaronder nijlpaarden, haaien, zeekoeien, krokodillen en pinguïns.

Als je Wroclaw bezoekt met jonge kinderen, trek dan minimaal een paar uur uit voor de dierentuin.

5. Aanschouw de kracht van water in Wroclaw.

Na de dierentuin is Hydropolis, de meest kindvriendelijke gezinsattractie van Wroclaw, een modern, multimediaal ontdekkings- en educatief centrum geheel gewijd aan water. De ervaring begint al met een watermuur buiten bij de ingang, die niet alleen fijn is om af te koelen op een warme dag, maar ook een uitdaging is voor kinderen om de vallende druppels proberen te ontwijken. 

Maar de stad heeft meer water, namelijk de indrukwekkende fonteinen van Wroclaw, te vinden direct buiten de door UNESCO beschermde Centennial Hall – een wonder van modernistische architectuur.

De fontein, die in 2009 werd onthuld, voert regelmatig shows uit waarin water tot 40 meter hoog in de lucht wordt geprojecteerd door een reeks van 300 verschillende sproeiers die kunnen draaien, ronddraaien en pulseren. Tijdens het bewegen van de fontein hoor je in het park opzwepende muziek door de luidsprekers. Kinderen vinden dit een prachtige bezienswaardigheid in Wroclaw.

Tot slot, als de temperaturen stijgen en uw gezin dreigt de hitte niet meer aan te kunnen, dan heeft Wroclaw een aantal leuke plekken, namelijk het openbare openluchtbad dat plaatselijk bekend staat als ‘Kąpielisko Morskie Oko’. En vergeet het Wrocław Aquapark, niet een van de mooiste van Polen.

6. De geschiedenis van computergames.

Het Games & Computers Museum of the Past Era is een door fans gemaakt initiatief van vier fanatici van oude games en apparatuur. Terwijl 50% van het museum educatief is, met een aantal unieke tentoonstellingen die de technologie en het sociaal-culturele aspect van gamen tijdens het communistische tijdperk uitleggen, is de andere 50% gewijd aan de praktische ervaring van echt spelen.

Er zijn ongeveer vijftig stations van verschillende computers, consoles, arcade-machines beschikbaar met klassieke titels. Zowel ouders als kinderen beleven plezier aan dit museum in Wroclaw.

7. De wereld van Kolejkowo.

Kolejkowo is de grootste modeltrein tentoonstelling in Polen, met een oppervlakte van meer dan 335 vierkante meter en met 510 meter spoor. De zeer gedetailleerde modellen omvatten zo’n 242 gebouwen, plus bijna 3500 originele met de hand gebeeldhouwde figuren van mensen en dieren.

Nonnen op fietsen, boeren die varkens uit een vrachtwagen lossen, zonaanbidders, circusartiesten, skiërs, wandelaars, en nog veel meer. Misschien wel het leukste van alles, de tentoonstelling bevat herkenbare oriëntatiepunten van Wroclaw, dus als uw kleintjes hebben opgelet, moeten ze plaatsen herkennen waar ze zijn geweest. Zoals bijvoorbeeld het iconische treinstation van de stad en de herenhuizen van het oude marktplein Rynek van Wroclaw.

8. Vind rust in een van de parken van Wroclaw.

Op een gegeven moment weten we dat je wanhopig op zoek bent naar een rustig tempo en wat is een betere plek om naartoe te gaan dan het park. Wroclaw heeft er nogal wat, met name de weelderig groene Botanische Tuin naast Ostrow Tumski, met veel vijvers en kleine bruggetjes voor kleine kinderen.

Bezoek ook de Japanse tuin, net ten noorden van Centennial Hall. Bij de Japanse tuin vind je het rustgevende Szczytnicki Park, met bruggen, watervallen en een sfeervolle oude houten kerk die de fantasie van uw kinderen zeker prikkelt.

9. Maak kennis met de City Lamplighter.

Als je nog niet uitgeput bent van al die kabouters en bezienswaardigheden, dan kun je na het eten op zoek gaan naar iets mysterieus en ongrijpbaars – namelijk de City Lamplighter van Wroclaw.

Tot en met zelfs de 19e eeuw, toen kaars- of gaslantaarns nog de norm waren, was stadslantaarnopsteker een productieve en gerespecteerde baan. In die dagen vóór Edison was het de taak van de lantaarnopsteker om in de schemering door de stad te gaan om de straatlantaarns van een stad aan te steken en ze bij zonsopgang weer te doven.

Voor zover wij weten, is Wroclaw een van de slechts twee steden in Europa die nog steeds officieel een lantaarnopsteker in dienst heeft (de andere is Brest in Wit-Rusland). Je vindt de lantaarn aansteker, met zijn zwarte cape en hoge hoed in de schemering rond Ostrów Tumski.

De lantaarns bij Ostrów Tumski, Wroclaw.
Anonymous Pedestrian Wroclaw
The Anonymous Pedestrian in Wroclaw: een bijzonder kunstwerk.

Ga je op stedentrip naar Wroclaw dan is de kans zeer groot dat je het kunstwerk ‘The Anonymous…

Pasen in Polen
Zo vieren ze Pasen in Polen.

Als ‘zwaar’ katholiek land zijn de Poolse paas-tradities (Wielkanoc) in Polen zeer belan…

The Penitent Bridge Wroclaw
The Penitent Bridge Wroclaw: een spannende legende.

The Penitent Bridge is misschien niet een van de bekendste bezienswaardigheden in Wroclaw, maar daar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.